Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Vizita in raion a Presedintelui Igor Dodon

Vizita in raion a Presedintelui Igor Dodon imprimare

29.05.2020     730 

 

PREŞEDINTELE IGOR DODON A VIZITAT RAIONUL CANTEMIR

 În ziua de 26 mai 2020, șeful statului, Igor Dodon, a vizitat raionul Cantemir.

 La Cantemir, Igor Dodon, împreună cu președintele raionului, Anatoli Ichim, au discutat aspecte ale dezvoltării social-economică a UTA, inclusiv problemele din agricultură, asigurarea cu apă, gazificarea, reabilitarea drumurilor ș.a. După întâlnirea de la Consiliul raional, şeful statului însoțit de președintele raionului a mers la Spitalul raional, unde s-a documentat cu situația privind pandemia. În raionul Cantemir, indicele de îmbolnăvire este unul dintre cele mai mici pe țară: în perioada epidemiei, aici s-au înregistrat 28 de cazuri de infectare cu COVID-19, actualmente, 6 pacienți se află la tratament la Spitalul rational, altele 2-la Chișinău,  14 persoane s-au vindecat și au fost externate. În context, Igor Dodon a adresat mulțumiri administrației locale și personalului medical pentru acțiunile de combatere a pandemiei, înmânând Diplome de Onoare unui șir de lucrători din domeniul de ocrotire a sănătății din raion.Preşedintele a informat despre decizia de a declara anul 2020 Anul lucrătorului medical, despre planurile conducerii țării de a majora de două ori salariile tuturor angajaților din sistemul medical al țării.
 În continuare şeful statului l-a vizitat pe veteranul de război, Mihail Mitrofan, în vârstă de 94 de ani, din satul Tartaul. De menționat că veteranul are mai multe distincții de stat, iar pentru abnegația de care a dat dovadă în cei cca 60 de ani de muncă, s-a învrednicit de Ordinul „Slavă Muncii”. Are 7 copii, 21 de nepoți și 23 de strănepoți. Igor Dodon l-a felicitat pe veteran cu ocazia Zilei Victoriei, marcată recent, și i-a înmânat Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție a R.Moldova.
 În finalul vizitei, Preşedintele s-a familiarizat cu activitatea unității economice CAP„Glia”, cu sediul în comuna Pleșeni, unitate economică ce gestionează peste 10 mii de ha în raioanele Cantemir și Leova. Pe terenurile bine îngrijite chiar și în condițiile nefavorabile ale a.c.sunt cultivate cerealiere, culturi tehnice-grâu, orz, porumb, floarea-soarelui, rapiță, vii și livezi. Cooperativa condusă de Constantin Putregai dispune de un impunător parc de mașini agricole, tehnică performantă, datorită căreia obține anual o înaltă productivitate, care îi permite să aplice cele mai noi tehnologii. În perioada de vârf, aici muncesc până la 350 de persoane.
 Președintele a apreciat rezultatele bune ale cooperativei, menționând că statul va susține sectorul agroindustrial, atât de important pentru economia națională.

 Text și imagini: Ion Doru

 Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin