Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Miting de comemorare, 2 martie 2020

Miting de comemorare, 2 martie 2020 imprimare

03.03.2020     795 

 

      DATĂ COMEMORATIVĂ, PLINĂ DE TRISTEŢE

  La 2 martie, când s-au împlinit 28 de ani de la izbucnirea războiului de pe  Nistru, organizaţia raională a veteranilor din raionul Cantemir, cu susţinerea Consiliului, conducerii raionului și primăriei Cantemir, a organizat un miting de comemorare a celor 15 cantemireni căzuţi pentru independenţa şi integritatea teritorială a ţării.

  Ziua de 2 martie 1992 este o filă neagră în istoria țării, e ziua când forțe ostile, susținute de Armata 14-a a Rusiei, au atentat la suveranitatea și integritatea RM, au spus vorbitorii.La apelul conducerii țării, cca 1500 de polițiști și voluntari din raionul Cantemir, riscând cu  propria viață, s-au ridicat la apărarea pământului natal. În acel război, 316 eroi ai neamului au sacrificat tot ce au avut mai scump-viaţa, numărul civililor decedați sau răniți fiind de câteva ori mai mare.  

 Parohul bisericii din Cantemir, părintele Tudor Vasilache, a oficiat un serviciu divin de pomenire a martirilor neamului, în memoria cărora a fost ținut un minut de reculegere. Comisarul Inspectoratului de Poliție, Vitalie Miron, adjunctul președintelui organizației raionale a veteranilor, Constantin Racoviță, veteranii Victor Negru, Victor Dănăilă, Vladimir Butnaru, au făcut apel la unitate, neuitarea camarazilor de arme. Cu tristețe în inimă și în suflet, ei au răvășit amintirile acelei sângeroase confruntări, în focul căreia s-au pierdut, pentru totdeauna tineri-polițiști, militari și voluntari. Ei au dat dovadă de bărbăţie, sacrificiu şi devotament faţă de Patrie, au înscris o filă aparte în istoria neamului, o şcoală a patriotismului pentru tânăra generaţie. Acele vieți au fost aduse pe altarul păcii întru seninul zilei de azi. Și deși de atunci s-au scurs 28 ani, datoria noastră, a tuturor, este să le cinstim memoria, sacrificiul, bărbăţia, căci ei și-au sacrificat viaţa în acel război, impus R.Moldova de către forțele oculte, separatiste. Ține de onoarea, datoria noastră să le păstrăm vie amintirea. Dovadă a recunoștinței cantemirenilor este și monumentul eroilor, în fața căruia ne plecăm fruntea, asigurându-i că fapta şi cauza lor rămâne un model de devotament Patriei, demn de promovat în instituţiile de învăţământ şi în colectivele de muncă. Memoria lor luminoasă obligă autorităţile publice, societatea de a manifesta grija şi susţinerea cuvenită faţă de familiile îndurerate. Ne închinăm în faţa familiilor celor plecaţi în nemurire, a copiilor eroilor, făcând apel către tineri de a fi demni şi mândri de înaintași, a lua aminte de cele întâmplate, a studia atent istoria, a face concluziile cuvenite, rămânând fermi pe poziţiile integrităţii teritoriale a țării, având drept vector principal apărarea democrației, echităţii sociale, a valorilor europene.

Mitingul a finalizat cu depunerea de flori la monumentul eroilor căzuți în războiul de pe Nistru, de la intrarea în parcul central din Cantemir. 

Text și imagini: Ion Domenco

 Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin