Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Model social de succes

Model social de succes imprimare

28.02.2020     466 

 

                     MODEL SOCIAL DE SUCCES

 Zilele trecute, Asociația Obștească “Concordia.Proiecte Sociale” a organizat o vizită de lucru la Cantemir, cu participarea experților Austria Early intervention și Austria Develop multisectorial networks of support și România, obiectivul acesteia, fiind dezvoltarea parteneriatului public-privat pentru intervenția timpurie, prevenind separarea familiei și abandonul copilului, prin accesul la o rețea de servicii sociale integrate, complementare de stat și private prin aplicarea modelului de intervenție timpurie Austriac Fruhe Hilfe.

 La întâlnire au participat președintele raionului, Anatoli Ichim, vicepreședintele raionului, Iurie Mihăescu, șefi ai subdiviziunilor Consiliului raional, reprezentanți ai AO ”Concordia.Proiecte Sociale Moldova”. Experții austrieci și români s-au arătat interesați de posibiltatea implementării și sustenabilității modelului dat în țara noastră și, implicit, în raionul Cantemir.

 În cadrul evenimentului, Viorica Munteanu, șef-adjunct al Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei Cantemir, a prezentat pașaportul social al raionului(servicii și statistici), iar Olga Hâțu, șef Centru Sănătate Cantemir-pașaportul serviciilor medicale prestate solicitanților.

 Ulterior, expertul Fruhe Hilfen a făcut o trecere în revistă a modelului Fruhe Hilfen:crearea unor rețele de sprijin pentru consolidarea familiilor și prevenirea abandonului copiilor în R.Moldova-o adaptare a modelului de succes Fruhe Hilfe din Austria, după care a urmat o vizită la Centrul Multifuncțional Pleșeni, cu prezentarea serviciilor prestate beneficiarilor.

  De menționat că din 2015, în Austria a început implementarea modelului de intervenție timpurie(așa-numitele „rețele de asistență timpurie”, din germană „Fruhe Hilfen”); conceptul care stă la baza acestora fiind dezvoltat între anii 2011-2014 de către Institutul austriac de sănătate, pe baza descoperilor internaționale și a analizei sistematice a experienței practice acumulate în diferite țări.

Text și imagine: Ion Doru

 

 Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin