Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Intilnire de suflet cu poetul Vasile Romanciuc, la Ciobalaccia

Intilnire de suflet cu poetul Vasile Romanciuc, la Ciobalaccia imprimare

19.11.2019     656 

 

,,OMUL CU ARIPI DE CARTE”-POETUL VASILE ROMANCIUC LA CANTEMIR

      Anul precedent de studii 1918-2019, Ministerul Educaţiei,Culturii şi Cercetării a dedicat concursul anual ,,Limba noastră-i o comoară...”, ediţia a III-a, poetului Vasile Romanciuc. Raionul Cantemir la acest concurs s-a învrednicit de Premiul Special cu proiectul de grup ,,Sărut vatra şi-al ei nume...”, realizat de un grup de elevi  din IP LT,,Nicolae Mihai” Ciobalaccia , sub îndrumarea iscusită a profesoarei de limba şi literatura română, doamna Aliona Brăileanu.

      La Gala de premiere a concursului  poetul Vasile Romanciuc a rămas plăcut surprins de elevii de etnie bulgară, participanţi la concurs şi care studiază limba  şi literatura română în LT,,N.Mihai” Ciobalaccia, fiindcă din discuţile cu elevii, poetul a sesizat că aceştia au demonstrat competenţe lingvistice corecte.

     După frumoasa întâlnire, poetul a dorit să viziteze sudul ţării şi să facă cunoştinţă cu elevii care studiază limba română în această instituție.Cu această ocazie, la mijlocul lunii noiembrie, când din pomii aurii picură liniștit frunzele, iar în atmosferă plutesc arome de gutuie coapte și miros plăcut de crizanteme, a avut loc o întâlnire de suflet cu îndrăgitul poet Vasile Romanciuc, supranumit ,,poetul care râde şi plânge în cuvinte”. Disdedimineață curtea liceului era neîncăpătoare:elevi, profesori, părinţi aşteptau cu nerăbdare  sosirea  poetului, care a fost întâmpinat după vechiul obicei cu pâine şi sare, aplauze şi cu un coridor improvizat din frumoase buchete de flori de toamnă.

    Invitaţii frumosului eveniment au fost profesorii de limba şi literatura română din raion, care au fost nespus de bucuroşi de activitatea cu genericul,,...Căci viitorul nu deschide uşa acelora ce vin fără trecut...”,  organizată şi desfăşurată la cel mai înalt grad de neobositele profesoare de limba şi literatura română din LT,,Nicolae Mihai” Ciobalaccia:Nina Obreja, Oxana Şişman, Aliona Brăileanu,Viorica Mevşa, împreună cu elevii şi administraţia instituţiei (Viorica Papanaga, director; Ana Chiurpea, Maria Bahov, Parascovia Ichim-directori-adjuncţi ), care au prezentat un frumos program artistic, o parte din poeziile scrise de Maestrul V.Romanciuc. Activitatea a culminat cu cântecele scrise pe versurile poetului, majoritatea fiind  interpretate  de artisul poporului Mihai Ciobanu, printre care și piesa ,,Rugă pentru noi”, iar dansurile pe  muzica irepetabilului compozitor Eugeniu Doga au dat o culoare aparte activităţii, unde discipolii doamnei coregraf Ana Talasimova au redat gingăşia mişcării.

    Poetul  a rămas plăcut impresionat de întâlnire, de poeziile recitate cu atâta pasiune şi emoţii, în special  de  elevii din clasele primare, dar şi de cei din clasele liceale.   ...Atăta frumuseţe, gingăşie, zâmbete, voie bună nu am văzut în această toamnă frumoasă ca în această zi! Aş fi vrut să opresc clipa frumoasă, timpul în loc pentru a ne putea sătura de atâta bunătate şi splendoare, fiindcă poezia poetului V.Romanicuc este un foc care se aprinde în sufletul omului. Acest foc arde, încălzește și luminează!..

     Ne-am despărţit de dragul poet cu speranţa că ne vom revedea  cât mai curând, fiindcă Oamenii cu literă mare, personalităţile, poeţii şi scriitorii trebuiesc cinstiţi şi  veneraţi atâta timp cât sunt în viaţă! Ne rugăm de sănătate şi mai aşteptăm şi alte întâlniri frumoase cu îndrăgitul poet Vasile Romanciuc, care ne îndeamnă să iubim tot ce este mai sfânt pe acest pământ: patria,baştina,neamul, graiul:,,Să-ţi fie–atât de drag cuvântul,/Încât atunci când îl rosteşti,/ Să crezi că însuşi Eminescu/ Ascultă CE şi CUM vorbeşti...” sau ,,...Fraţilor rămâneţi fraţi/ într-o ţară, înttr-un nume,/Că suntem puţini pe lume.../ Asta v-o doresc anume-/ fraţilor rămâneţi fraţi...

                                               Ana Burduja, specialist superior, DGÎ Cantemir

 Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin