Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Ziua Eroilor, 06.06.2019

Ziua Eroilor, 06.06.2019 imprimare

07.06.2019     736 

 

ZIUA EROILOR COMEMORATĂ LA CIMITIRUL DE LA ȚIGANCA

 Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român, marcată în memoria celor căzuţi pe câmpul de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate, apărarea ţării şi întregirea neamului, a fost celebrată, la Cimitirul de Onoare de la Țaiganca, la 6 iunie a.c., de Ziua Înălţării Domnului, mare sărbătoare creştină, care marchează înălţarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere.

 La ceremonial militar-religios de comemorare a ostașilor români au participat Excelența Sa, Ambasadorul României în R.Moldova, Daniel Ioniță, Excelența Sa, Anca Corfu, Consul General al României la Cahul, Eugen Tomac,  europarlamentar, ministrul Apărării al R.Moldova Eugen Sturza, secretarul general al Ministerului Apărării Naţionale al României, Codrin-Dumitru Munteanu,  ataşatul militar al României în RM, colonelul Cristi Ladaniuc, reprezentanți ai autorităților locale din raionul Cantemir, locuitori ai satelor  din Cantemir și Cahul.  Ceremonia a început cu un serviciu divin, oficiat de un sobor de preoți în frunte cu PS Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, și onoruri militare.

 În discursul său, Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a subliniat importanța comemorării Zilei Eroilor pe ambele maluri ale Prutului. Diplomatul a reiterat, de asemenea, sprijinul României pentru Republica Moldova în parcursul ei european.”Faptul că suntem astăzi împreună aici să ne plecăm capul în fața acestor eroi care și-au jertfit viața pentru independența, pentru integritatea teritorială, pentru demnitatea noastră națională, reprezintă în sine un lucru măreț. Faptul că suntem împreună cu dumneavoastră, cei din R.Moldova, îmi oferă un motiv suplimentar de bucurie, pentru că România a fost, este și va fi întotdeauna alături de R.Moldova”, a menționat Daniel Ioniță.

 În context, ministrul Apărării Eugen Sturza, a declarat:„Astăzi România și Armata Română sunt cel mai important partener strategic pentru noi. Cooperarea între armatele noastre nu este bazată doar pe încredere. Ambele structuri au reușit să creeze o sinergie, o relație specială. Dar cred că între armatele României și R. Moldova trebuie să existe mai mult decât atât, trebuie să existe o simbioză”.

 Profundă semnificația acestei Zile, dat fiind că, grație eforturilor comune ale Consiliului Județean Vaslui și al Consiliului raional Cantemir, Cimitirul de Onoare al ostașilor români, căzuți în luptele din vara anului 1941, capătă noi contururi, fiind îmbunătățit și renovat. Cele două entități și-au asumat responsabilitatea pentru renovarea și reabilitarea drumului de acces spre Cimitirul de Onoare. Lucrările de cca 4 mln lei din partea Consiliului Județean Vaslui,cu contrubuția de cca 1 mln lei a Consiliului raional Cantemir, au fost finalizate cu succes. Totodată, printr-o înțelegere bilaterală, menționează președintele raionului Cantemir, Andrei Ciobanu, pentru a lăsa un semn de recunoștință pentru eroii neamului, pentru posteritate, angajații CR au decis să efecueze lucrări de amenajare a teritoriului Cimitirului, unde au fost plantați arbori și arbuști, instalate mese și scaune de lemn. Este un exemplu pentru toate comunitățile, pentru dascăli și educatori, părinți, care au datoria de a le educa copiilor, tinerilor sentimentul de cult al Eroilor, al dragostei de Țară și Neam, în numele Păcii pe pământ. Aș mai dori, a spus A.Ciobanu, ca acest obiectiv să fie inclus în Traseul Turistic al raionului, sunt sigur că vizitarea lui va contribui la educarea în spiritul patriotismului a generației în creștere.În context, vin cu propunerea ca,în preajma Cimitirului, să fie instalat un Panou cu schema acestui obiectiv important, pentru a atrage vizitatori.

 Avem cu toții datoria de a nu da uitării fapta eroică a înaintașilor, a eroilor neamului.Mulți locuitori din Țiganca, Stoianovca, Cania își amintesc cu stupoare, cum, în 1944,printr-o dispoziție necugetată, a unor demnitari oculți, Cimitirul militar edificat de autoritățile române în 1942-1943, a fost distrus, pângărit, crucile de pe mormintele, în care fuseseră înhumate osemintele militarilor români, fiind aruncate în Prut, iar pe acel loc a fost construită o fermă de vite. Acest act de vandalism și ipocrizie s-a întipărit în memoria oamenilor mai în vârstă, care l-au condamnat cu vehemență, ei așteptând, cu nerăbdare, ziua de 1 iunie 2016, când Oficiului pentru Cultul Eroilor din România, Cimitirul a fost redeschis, la ceremonie participând şi Magistatea sa Regele Mihai al României.

 Text și imagini: Ion Domenco

 Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin