Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Miting in memoria celor cazuti in razboiul din Afganistan

Miting in memoria celor cazuti in razboiul din Afganistan imprimare

13.02.2019     690 

 

 30 ANI  DE LA RETRAGEREA TRUPELOR ARMATE DIN AFGANISTAN

 Cu ocazia împlinirii a 30 ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan, la obeliscul în memoria celor șase cantemireni căzuți pe câmpul de luptă în războiul afgano-sovietic din orașul Cantemir, a avut loc un miting de  comemorare, cu participarea veteranilor de război, a angajaților IP Cantemir, militarilor din Brigada Infanterie Mecanizată “Dacia” din Cahul.

 Mitingul a început cu un serviciu divin, oficiat de părintele Tudor Vasilache, parohul bisericii Sfântul Dumitru din Cantemir. Cu mesaje de comemorare în fața foștilor combatanți-participanți la războiul din Afganistan (1979-1989)și de pe Nistru, din primăvara-vara 1992, au venit Andrei Ciobanu, președintele raionului, Gheorghe Peiu, viceprimar de Cantemir, Constantin Boeștean, vicepreședinte al Asociației republicane a veteranilor războiului din Afganistan, Ion Radu, președintele organizației raionale a veteranilor-afganezi, Sergiu Cervinschi, președintele organizației raionale a veteranilor războiului de pe Nistru, care au menționat că prin focul acelui măcel au trecut peste 12 000 de moldoveni, cca 300 dintre ei au căzut pe câmpul de luptă, 4 au fost daţi dispăruţi, 257 au devenit invalizi, iar sute de persoane suferă şi acum de diverse răni, contuzii, maladii.

 Cu acest prilej, a subliniat președintele raionului, A.Ciobanu, adresez cuvinte de recunoștință și mândrie pentru toți acei care au trecut prin focul acelui război, ei rămân un exemplu de slujire cu devotament, să le transmit respectul nostrum, a celor care aflăm despre acel măcel doar din filme, cărți și povestirile veteranilor. Dumneavoastră trebuie să le vorbiți cu orice ocazie recruților și militarilor în termen despre ororile acelui război, pentru ca tineretul de astăzi să nu se lase influienţat de neonazism,să servească cu demnitate patria.În acel act de eroism s-au contopit foarte multe şi, nu în ultimul rând, respectul pentru jurământul militar. Noi vă suntem recunoscători pentru acel sacrificiu, pentru faptele eroice.Vă mai spun că în acest sens, Consiliul raional a venit cu alocații bănești pentru susținerea veteranilor de război din Afganistan și de pe Nistru, desfășurarea manifestărilor de comemorare a celor căzuți pe câmpul de luptă.

 Acum trei decenii a luat sfârșit acel  crunt și crud război care a avut loc departe de Moldova, de casele noastre, dar așa au fost timpurile și tinerii neamului nostru și-au făcut datoria, au rămas fideli jurământului militar. Războiul Afgano-Sovietic a durat mai bine de 9 ani. Forțele afgane implicate au fost Partidul Popular Democrat din Afganistan, de orientare marxistă, susținut de către forțele sovietice, care au luptat contra rebelilor islamiști mujahedini, rebelii fiind susținuți de mai multe țări, printre care SUA, Arabia Saudită, Pakistan și alte state musulmane, în contextul politic internațional al Războiului Rece. Desfășurarea de trupe militare sovietice a început în noaptea de 24 decembrie 1979, ultimele trupe sovietice fiind retrase din Afganistan între 15 mai 1988 și 15 februarie 1989.

 Întru înveșnicirea memoriei celor căzuți în războiul din Afganistan au răsunat salve de armă. A urmat depunerea de flori la obelisc, iar apoi, în incinta Casei raionale de cultură- înmânarea de către vicepreședintele raionului,Ion Dimcea,a Diplomelor Consiliului raional unor veteran-afganezi, iar de către șeful secției administrativ-militare Cantemir, locotenent major, Vasile Parfeni, a Crucii comemorative  ”Participant la acțiunile de luptă din Afganistan(1979-1989)” tuturor celor 140 foști combatanți din raion. Festivitatea a fost întregită armonios de evoluarea artiștilor amatori, inclusiv, a veteranului-afganez, Vasile Șleahtițchi.

   Text și imagine: Ion Doru

 Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin