Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Ziua oamenilor in etate

Ziua oamenilor in etate imprimare

15.10.2018     841 

        ZIUA OAMENILOR DE VÂRSTA A TREIA

  În anul 1990 la sesiunea a 45-a a Asambleei ONU, a menționat în cuvântul de deschidere a întâlnirii cu oamenii în etate din localitățile raionului, desfășurată de organizația teritorială(OT) a PDM, Gheorghe Manole, președintele organizației raionale a persoanelor în etate(PE) “Tezaurul Națiunii”, a fost adoptată Hotărârea de a marca în fiecare an la la 1 octombrie, Ziua Internațională a Oamenilor în Etate. Această  sărbătoare a fost oficializată şi la noi în ţară, Guvernul Republicii Moldova adoptând Hotărârea nr. 616 din 18 septembrie 1992 "Privind consemnarea Zilei Internaţionale a Oamenilor în vârstă" în fiecare an, la 1 octombrie.  A devenit deja o tradiţie frumoasă ca în această zi să celebrăm Ziua Mondială a Oamenilor în Etate, sărbătoare dedicată celor care poartă pe chip înţelepciune şi lumină, iar în suflet urmele experienţelor trăite pe parcursul vieţii. 

     În această zi semnificativă, a subliniat președintele raionului, Andrei Ciobanu, Consiliul raional, conducerea raionului exprimă profunda recunoştinţă pentru persoanele în vârstă, care au adus o enormă contribuţie în folosul întregii societăţi. Nu trebuie să-i uităm pe acei care, zeci de ani, şi-au făcut datoria faţă de ţară, faţă de generaţia actuală; nu avem dreptul să uităm eforturile şi sacrificiile pe care le-au făcut dumnealor pentru ca cei de azi să construiască viitorul.
   
Oamenii în etate sunt cei la care mergem după un sfat, după ajutor şi susţinere când ne e greu, a menționat deputat Elena Bacalu. Ei joacă un rol aparte, de mare valoare în societate:ca lideri, îndrumători, asistenţi şi voluntari. Dar să nu uităm că ei sunt și cei mai vulnerabili, având, de asemenea, nevoie de susținere, de un cuvânt bun, o faptă frumoasă. De aceea, Ziua Mondială a oamenilor în etate nu trebuie sa fie doar un act de celebrare, doar un omagiu adus celor ajunşi în această etapă a vieţii, dar și un prilej de a face un bine, de a le da o mână de ajutor celor care au mâinile obosite, arse de soare, bătute de vânt, celor care au feţele încărunţite de timp, fire argintii la tâmple. 
     Generaţia persoanelor în etate o regăsim mult mai exact în expresia “persoane ajunse la vârsta eleganței și înțelepciunii”, oameni care au acumulat o experiență bogată și au ce împărtăși celor tineri, au ce povesti la capitolul Dragoste-de părinți și bunei, de glie și neam.

  În semn de recunoștință, conducerea OT a PDM, a OT a PE au înmânat Diplome și buchete de flori veteranilor muncii, oferindu-le și o masă de sărbătoare, un concert realizat de artiștii amatori de la Casa raională de cultură “N.Sulac”.

 

 Text și imagini: Ion DoruPlasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin