Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Omagiu veteranilor Armatei Romane

Omagiu veteranilor Armatei Romane imprimare

26.04.2018     801 

 

RECUNOȘTINȚĂ VETERANILOR ARMATEI ROMÂNE

   Cu ocazia marcării Zilei Veteranilor Armatei Române, la 25 aprilie, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a oficiat împreună cu un sobor de preoți și diaconi din cadrul Mitropoliei Basarabiei, o slujba de pomenire a eroilor români la Cimitirul Eroilor Români de la Țiganca, raionul Cantemir.   La eveniment au fost prezenți Ambasadorul României în R.Moldova, Daniel Ioniţă, ataşatul apărării adjunct militar și aero al României la Chişinău, maior Gheorghiță Tapalaga, Consulul General al României la Cahul, Anca Corfu, șeful Statului Major al Armatei Naționale a RM, general de brigadă Igor Cutie,reprezentanți ai autorităţilor locale de nivelul I și II, cadre didactice, elevi, locuitori ai satelor din raion.

   Înaltpreasfințitul Petru a rostit un cuvânt de învățătură  în care a îndemnat pe toți, dar mai ales tânăra generație să nu uite de “datoria de a ne cinsti eroii, care au luptat pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, au căzut cu moarte de erou pe această Vale a Plângerii, în lupte grele pentru capul de pod Țiganca.”

 În cuvântul său, Ambasadorul Daniel Ioniță a mulțămit reprezentanților celor două instituții, care se bucură de cea mai mare încredere în rândul populației-armatei și bisericii-, tuturor celor prezenți pentru că nu dau uitării înaintașii.Valorile pentru care acești eroi au murit sunt în continuare valabile, și noi, ca cetățeni români sau ca cetățeni români trăind dinclo de hotarele României, nu trebuie să uităm că și datorită lor noi vorbim aceeași limbă, avem aceeași spiritualitate, avem aceleași tradiții, avem același dorințe, a declarat Daniel Ioniță, care a făcut apel la fapte și acțiuni concrete, ce ne-ar ajuta să fim cât mai curând împreună în familia europeană. Din în an în an reînnoim amintirea celor care  au căzut cu moarte de erou pentru reîntregirea neamului în vara lui 1941, a spus Mihail Postovan, președintele Asociației Veteranilor Armatei Române din R.Moldova. Cu regret, numărul veteranilor se reduce nemilos, actualmente mai sunt în viață doar 40 de veterani. Noi am dorit dintotdeauna pace, viață pașnică, țară reintregită. Românul nu a dus niciodată război contra cuiva, el are mereu ușa deschisă pentru fiecare”. Vicepreședintele raionului Cantemir, Ion Dimcea a spus că datoria noastră, a viitoarelor generații este să transmitem că pe aceste meleaguri au luptat ostașii români și și-au jertfit viața pentru binele nostru, pentru ca astăzi să trăim în pace.  În memoria eroilor, a fost ținut un minut de reculegere, au răsunat salve de arme. După depunerile de flori a urmat și un moment artistic prezentat de elevii din cantemir, care au venit să cinstească memoria celor care şi-au jertfit viaţa pentru Țară și Neam, Credință și Libertate.

 La cimitirul din satul Ţiganca îşi au locul de veci peste 1101 de ostaşi români căzuţi în luptele pentru capul de pod Țiganca, în vara anului 1941.

 Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin