Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Omagiu scriitoarei Ninei Josu

Omagiu scriitoarei Ninei Josu imprimare

12.03.2018     1069 

 

 

NINA JOSU:”LUCRURILE MARI SĂ FIE SPUSE ÎN ȘOAPTĂ

 Distinsa scriitoare, poeta Nina Josu, originară din Țiganca, Cantemir, a împlinit o frumoasă vârstă, ocazie cu care, în primele zile ale Mărțișorului, însoțită de scriitorii Nicolae Dabija și Andrei Moroșanu, colegii doamnei de la “Literatura și Arta”-poposi la Cantemir, în Casa raională de cultură “Nicolae Sulac”, unde avu loc o întâlnire de suflet, cu motiv țărănesc, orice vorbă fiind rostită cu blândețe și bunăvoință. Oaspeții dragi au fost omeniți de către cantemireni și, în deosebi, de băștinașii protagonistei, de dascălii și învățăceii lor de la gimnaziile “Ion Cojocaru”, Țiganca, “Mihai Eminescu”, Cantemir, elevi ai instituțiilor universitare din satele raionului, oameni de cultură, colegi de breaslă, cititori devotați, de moderatoarea evenimentului,Felicia Ganev,elevă la gimnaziul din Vișniovca.

 Aici totul a fost “ca acasă”- pâinea și sarea, colacul puhav, căsuța părintească, ograda cu evident accent rustic, versuri și melodii dragi sufletului țăranului (interpreți-D.Cojocaru și V.Cepeleagă, zâmbete și flori, cuvinte calde, de recunoștință pentru oamenii ce ostenesc pentru a însăila, în cărți și alte lucrări artistice istoria acestui meleag multpătimit, dar unde, în pofida tuturor vestigiilor timpului, s-au păstrat, neântinate, cele mai alese valori ale neamului-limba, grafia,  tradițiile și datinile românești, amintirea despre eroii căzuți pentru  reântregirea Țării, pentru Credință și Libertate. Căci avea să menționeze Nicolae Dabija: chiar de la debutul literar în cadrul Cenaclului “Dialog”(împreună cu mine, Leonida Lari ș.a.), Nina Josu “a avut nenorocul” să-i fie interzise, ciopârțite mai multe cărți, motivul fiind unul absurd, banal- vedeți Dumneavoastră, Nina și-a permis să scrie…despre Dumnezeu, rugăciuni, istorie și divinitate(!). De altfel, continuă Nicolae Dabija, Nina Josu s-a și remarcat în lumea scriitoricească prin poezia religioasă, menținându-se pe aceeași linie cu marii cărturari al neamului românesc-Dosoftei, Varlaam, Tudor Arghezi, Vasile Voiculescu, apoi-Grigore Vieru și Ioan Alexandru (a se vedea articolul “Nina Josu: Poezia între rugă și blestem”, LA, 17.10.2017, semnat de criticul literar Alexandru Burlacu-I.D.).

 În semn de prețuire a aportului scriitoarei la opera de renaștere națională a moldovenilor , contribuție la valorificarea și perpetuarea tezaurului național și cu ocazia zilei de naștere, vicepreședintele raionului, Ion Dimcea i-a înmânat o Diplomă de Onoare din partea Consiliului raional; alese cuvinte de felicitare i-au adresat consătencei primarul de Țiganca, Petru Gandrabur, profesoara de română, Georgeta Cazacu, specialista superioară a Direcției Învățământ, Ana Burduja ș.a.

 …Serata de omagiere a poetei Nina Josu a avut parte de un program variat, relevant, atrăgător, pe parcursul ei răsunând cântece patriotice, melodiile perioadei de renaștere națională, a anilor, când scriitorii noștri(în primele rânduri ale cărora, alături de Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Ion Vatamanu, Ion Hadârcă, Vasile Romanciuc, Leonida Lari, Lidia Istrati, Nicolae Dabija, Andrei Moroșanu ș.a. s-a aflat și Nina Josu,) au reușit să trezească “din somnul cel de moarte” populația acestui colț de pământ, pentru a readuce istoria, a recâștiga sfintele simboluri ale neamului-Limba Română în firească ei haină latinească, Tricolorul, Stema etc.

…Zeci și sute de iubitori ai cuvântului scris au făcut în acea zi coadă, cu cărțulii în mână, pentru a “câștiga” un autograf de la poeta Nina Josu, scriitorul academician Nicolae Dabija, pentru a vedea  “pe viu” scriitorii, a le sorbi cu nesaț vorba dulce.

  Lucrările Ninei Josu includ volumele de poezie La șezători (1975), Trecere în alb (1980), Stare totală (1986), Dorul (1991), Steaua de dimineaţă (2000) ș.a.[2][3]

Criticul literar Mihai Cimpoi remarca în operele autoarei „o poezie a ingenuității, marcată de blândețe și fraternitate blândă cu o iubire fără margini și cu o predispoziție extatică spre lumină, liniște... într-un cuvânt, spre tot ce dă ideea de gingășie. În 1993, Nina Josu a reactivat Asociația pentru Literatură și Cultură Română Astra „Onisifor Ghibu”, devenind președinta acesteia. Din distincțiile poetei- premiul „Iancu Flondor” ( Rădăuți, 1992) și premiul „Dimitrie Bolintineanu” ( Târgu Jiu, 1994), Medalia Jubiliară „70 de ani ai AȘM” ș.a.

 Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin