Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Campanie MAI

Campanie MAI imprimare

22.02.2018     927 

    O CASĂ PROTEJATĂ-O VIAȚĂ SALVATĂ

  Începând cu 01.03.2018 în republic a demarat Campania „O casă protejată-o viaţă salvată”, ce prevede protejarea fondului locativ prin instalarea detectoarelor autonome de fum, prioritar la persoanele în etate, singuratice, invalizi, veterani de război, familiile social-vulnerabile şi cu venituri mici.

 Analiza situației la acest capitol arată că  în perioada anilor 2000-2017 74 la sută din totalul incendiilor au avut loc în sectorul locativ particular, din care 15 % în mediul urban şi 59 % în mediul rural. Tot în această perioadă au avut loc 40.537 incendii soldate cu 3.034 cazuri de deces, inclusiv 29. 998-în fondul locativ particular soldate cu 2.731 cazuri de deces, dintre care 172 sunt copii. Cu regret, a crescut și numărul cazurilor de intoxicaţii cu monoxid de carbon.În ultimii 5 ani, în sectorul locativ s-au înregistrat 282 cazuri, ce au condus la traumatizarea a 406 persoane, inclusiv 46 copii şi decesul a 67 persoane, inclusiv 6 copii, iar de la începutul a.c.au fost înregistrate 232 incendii soldate cu 38 de persoane decedate.
 În această situație, în scopul minimalizării riscului de producere a incendiilor, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, Ministerul Afacerilor Interne(MAI), a lansat  Campania „O casă protejată-o viață salvată”,ce prevede dotarea locuinţelor persoanelor din grupurile de risc sporit cu detectoare autonome.Procurarea și instalarea acestora va fi efectuată de către echipele specializate din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU)al MAI, în comun cu autoritățile locale,prioritar,la persoanele solitare, familiile social-vulnerabile.

  De remarcat că déjà, în comun cu autoritățile publice locale de nivelul I şi II a fost stabilit numărul de case de locuit şi familii din categoriile de risc, iar  IGSU are un buget de 96 mii lei pentru a procura aceste dispozitive pentru 842 de familii din categoriile de risc. În urma iniţiativei lansate şi datorită colaborării cu APL, peste 300 de primării sunt gata să contribuie cu cotă-parte la dotarea cu detectoare a caselor cu familii vulnerabile.În subdiviziunile teritoriale ale IGSU au fost create grupuri mobile ce vor monta detectoarele, vor instrui oamenii privind regulile de apărare împotriva incendiilor, utilizarea aparatelor de uz casnic, elctrice, modul de comportare cu focul deschis. Angajații IGSU în comun cu cei ai APL-urilor vor efectua vizite periodice pentru verificarea şi deservirea tehnică a acestora.
 Campania se va desfășura pe tot parcursul a.c., de aceea,încurajăm familiile care pot procura acestor dispozitive, să vină cu o reacție adecvată, să-și securizeze casa de incendii, să îndemne vecinii să le urmeze exemplul.
În context, Secţia Situaţii Excepţionale Cantemir intervine cu solicitarea către APL de a examina posibilitatea participării în cadrul Campaniei, identificarea surselor pentru achiziţionarea detectoarelor autonome, pentru protejarea caselor persoanelor din categoriile de risc, locuitori ai raionului Cantemir.

 

 Roman Cipeleagă, șeful SSE Cantemir, căpitan al s/internPlasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin