Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Problema produselor lactate

Problema produselor lactate imprimare

20.02.2018     1084 

ACTUALĂ ȘI ACUTĂ, PROBLEMA PRODUSELOR LACTATE

Problema calității produselor lactate din rețeaua comercială rămâne pe ordinea de zi. În context, ași aminti că, în anul 2017 efectivul de bovine mulgătoare în R. Moldova a fost de numai 128 mii capete, ceea ce, din păcate, nu acoperă nici cererea de lapte proaspăt, nemaivorbind de obținerea altor produse lactate, din care cauză, mulți producători recurg la diferite metode de falsificare pentru satisfacerea cererii de piață, doar cu gândul…la profit. Or, nu doar laptele poate fi contrafăcut, ci și alte produse lactate pot fi  obținute cu adaosuri de grăsimi vegetale sau chiar și sintetice.  Astfel, pentru satisfacerea consumatorului Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor(ANSA) a efectuat în 2017  1334 de verificări, întocmind 287 de prescripții, 27 procese verbale, atât la punctele de colectare a laptelui, cât si la întreprinderile de procesare.

Pot comunica, că Direcția Raională Siguranța Alimentelor(DRSA) Cantemir efectuează controale atât la persoanele fizice, cât și juridice, începând cu probe de sânge la diferite maladii (leucoză, tuberculoză), iar în fermele autorizate începând de la bunăstarea animalelor, tehnologiei de alimentație până la expertiza nu doar calitativă a laptelui, dar și la reziduurile de antibiotice și metale grele din lapte doar la laboratoare acreditate. Aceste probe se prelevează și se verifică gratuit. Incă o dată vă confirm, că trasabilitatea produsului finit, adică a laptelui, este monitorizată atât de secția sănătatea animal, cât și de secția siguranța alimentelor.  Rezultatul însă din păcate este unul absurd-laptele este vândut cu cca 6 lei/l, la companii precum JLC sau Alba, care abia peste 2 zile se întoarce pe rafturile magazinelor noastre diluat, degresat sau în genere falsificat. Cunoaștem cu toții că laptele natural este alimentul cel mai complex și mai ușor asimilat de organism, ce mărește rezistența față de infecții  și intoxicații, sporind nivelul de sănătate, ceea ce nu putem spune și despre produsele lactate provenite din unități de prelucrare. Personal, sunt nemulțumit de atare situație, când noi efectuăm o muncă enormă ca până la urmă, când facem controale în gradinițe și școli să găsim lapte condensat, spred înloc de unt, produs sintetic de brânză, și toate acestea-la un preț exagerat. Deaceea ANSA, în scop de prevenire și stopare a fenomenului de utilizare neconformă a grăsimelor vegetale, a elaborat propuneri de modificare a legislației existente, în special a Hotărârii de Guvern nr. 611, care stabilește criterii pentru fabricarea și comercializarea produselor lactate. La fel, HG 1211 anume în anexa 11, unde sunt stipulate produsele alimentare interzise, lapte şi produse lactate din gospodării nefavorabile din punct de vedere epidemiologic, la fel pasteurizat. 

 În final, țin să vă aduc la cunoștință că recent a fost instalat un laborator cu utilaj ultramodern de verificare a calității laptelui. Astfel, laptele integral ce se vinde în piețele locale autorizate din raionul Cantemir va fi minuțios verificat și monitorizat.

Serghei Secrieru, șeful Direcției Raionale Siguranța AlimentelorPlasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin