Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Iarna isi arata coltii

Iarna isi arata coltii imprimare

18.01.2018     1106 

                   E  IARNĂ. NU DOAR ÎN CALENDAR

 Din cauza influenței ciclonului sudic, în noaptea zilei de 17, în zilele de 18-19 ianuarie, în țară și, în deosebi, în zona de sud, a căzut o cantitate mare de precipitații, preponderent sub formă de lapoviță și ninsoare. Potrivit informațiilor furnizate de Centrul Hidrometeo, ninsorile au constituit 15-20 litri/metru pătrat, izolat chiar 20-25 l/m2 în 12 ore. Urmare a acestora, s-au produs depuneri de lapoviță și zăpadă pe crengile copacilor și pe firele electrice, pe drumuri s-a format ghețuș. Vântul nord-vestic a suflat cu o intensitate de până la 15-20 m/s, din care cauză pe alocuri s-au format troiene, ceea ce a complicat și mai mult circulația pe anumite sectoare, unde grosimea zăpezii constituia 5-10 centimetri.

 Potrivit informațiilor operative ale Secției Situații Excepționale Cantemir,  în dimineața zilei de 18 ianuarie, au rămas fără curent electric 15 localități, în altele 7 fiind deconectate anumite sectoare. Echipele de electricieni s-au implicat la lichidarea consecințelor stihiei,a firelor rupte, reconectarea la rețeaua de alimentare cu energie a consumatorilor. Vântul puternic a creat defecțiuni serioase la stațiile de transformatoare în primăriile Tartaul, Antonești, Baimaclia, Chioselia ș.a.  La indicați președintelui CSE, președintelui raionului, Andrei Ciobanu, drumarii, echipele constituite din salvatori și pompieri și alte structuri s-u implicat la lichidarea consecințelor stihiei, deblocarea drumurilor înzăpezite. Pe parcursul zilei de 18 ianuarie, s-a reușit de a asigura circulația transportului pe toate arterele naționale și pe majoritatea drumurilor locale. Ca de obicei, cea mai complicată situație s-a creat pe direcția Baimaclia, Vișniovca-Comrat, se circula cu dificultate și în satul Șamalia, Lărguța, Cârpești, satele comunei Plopi, din care cauză a fost luată decizia de a anula transportarea cu autobuzul la școlile de circumscripție a elevilor din alte localități. În această situație, conducătorii auto sunt sfătuiți să se abțină de la deplasări fără necesități urgente, iar dacă acestea nu pot fi amânate-să-și echipeze unitățile de transport în condiții de iarnă, să respecte regulile de circulație.

 

 Potrivit meteorologilor, temperaturile sub zero grade Celsius se vor menține și în zilele următoare, ninsorile nu vor conteni nici în zilele de 20-21 ianuarie, codul galben de vreme rea fiind prelungit.Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin