Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Festivalul Parada mastilor

Festivalul Parada mastilor imprimare

22.12.2017     1134 

      TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE IARNĂ

  Într-un mod original a decis să organizeze în anul curent activitățile consacrate obiceiurilor de Crăciun și Anul Nou Direcția Generală Învățământ Cantemir: în Piața Independenței din centrul raional s-a desfășurat ediția I a Festivalului datinilor și tradițiilor de iarnă “Parada măștilor”. Scopul acesteui eveniment cultural-artistic de anvergură este transmiterea și păstrarea tradițiilor și obiceiurilor locale, laice și religioase, în rândul  elevilor, având posibilitatea ca între aceștia să se realizeze un schimb de valori al tradițiilor populare. Noi apreciem la justa valoare obiectivele festivalului, avea să menționeze în cuvântul său de salut adresat participanților-celor 25 de colective de colindători și urători din instituțiile preuniversitare și extrașcolare din localitățile raionului, însoțiți de dascălii-îndrumători, președintele raionului, Andrei Ciobanu:promovarea  creațiilor  folclorice  autentice  specifice  zonei  și  educarea copiilor  în  spiritul  cunoaşterii, respectării, păstrării  şi  transmiterii  tradiţiilor   și  obiceiurilor  locale legate de Crăciun și Anul Nou; evidențierea aptitudinilor  interpretative, punerea  în valoare a autenticității și  frumuseții  costumelor  și  măștilor   tradiționale, specifice  obiceiurilor populare, precum și stimularea implicării voluntare a copiilor în activităţi recreativ-instructive. Vă asigur că și pe viitor vom susține asemenea activități utile și valoroase.

       Este de menționat că Festivalul  a vizat activitățile cu participarea copiilor  din  instituțiile de învățământ preuniversitar și extrașcolare, cu  vârsta cuprinsă între  7 și 18 ani, cu aptitudini  muzicale, coregrafice  și  creative. Anticipând evenimentele, vom remarca că în dimineața zilei de 22 decembrie, pe Piața Independenței s-au perindat cete de colindători și urători, cu cele mai diverse și originale măști-Capra, Buhaiul, Ursul, Cocoșul, Câinele,Calul, Moșul și Baba etc, astfel, încât participanții au avut posibilitatea să admire creativitatea, ingeniozitatea, harul și talentul elevilor ghidați de învățătorii și profesorii lor. 

 În final, șefa Direcției Generale Învățământ, Lilia Cibotaru a menționat originalitatea, autenticitatea și măiestria colectivelor, înmânând semne de gratitudine celor mai bune colective și elevi, conform secțiunilor Festivalului-teatru  folcloric; talismanul anului 2018 și cea mai originală mască.

 

 

 Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin