Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Intrunire ANSA

Intrunire ANSA imprimare

04.12.2017     944 

 12  ÎNTRUNIRE ÎN PROBLEMA SIGURANȚEI ALIMENTELOR

 Întrunirea a fost organizată de Direcţia Raională Cantemir pentru Siguranţa Alimentelor(DRSA), șeful căreia, Serghei Secrieru, care a prezentat şi un raport de activitate a DRSA în a.c.În cuvântul său de salut, vicepreședintele raionului, Ion Dimcea, a subliniat oportunitatea întrunirii în contextul înrăutățirii în țara noastră a situației privins siguranța alimentelor, urmare a pericolului pe care-l reprezintă răspândirea în RM a pestei porcine, a gripei aviare, altor infecții.

 Prezent la eveniment, Directorul General Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor(ANSA),Gheorghe Gaberi s-a referit în alocuţiunea sa la rolul pe care-l are Agenţia, ca instituţie de control de primă importanţă în domeniul de siguranţă a alimentelor, la reformarea prin care trece instituţia şi la conlucrarea cu structurile abilitate din teritoriu, agenţii economici, dar şi cu administraţia locală în asigurarea calităţii şi inofensivităţii produselor alimentare, în special în organizarea la nivelul cuvenit a alimentaţiei copiilor din şcoli şi grădiniţe, comercializarea produselor alimentare în piețele agricole din țară.

 Solicitat de cor.nostru, Serghei Secrieru, șeful DRSA Cantemir a declarat că, profitând de prezenţa reprezentanţilor administraţiei raionale, a primarilor şi a agenţilor economici, șefii Direcţiilor de supraveghere sanitar-veterinară a ANSA, V.Carauş, de protecţie şi sănătatea plantelor, S.Lungu şi de supraveghere a comerţului, distribuţiei şi consumului produselor alimentare, S.Sârghi s-au referit în comunicările prezentate la situaţia din domeniile respective şi au formulat recomandări de rigoare pentru o bună conlucrare în domeniile de referinţă, după care au răspuns la întrebările parvenite din sală.
 Vom menționa că, recent, în capitala Austriei, Viena, s-a desfăşurat un exercițiu de simulare cu rolul de a evalua nivelul de pregătire în cazul apariției unor focare de Influență Aviară. La acest eveniment au participat reprezentanții sectoarelor de sănătate animală și sănătate publică din 13 țări europene, inclusiv, R. Moldova. Exercițiul a fost organizat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), iar una din persoanele delegate din partea RM a fost angajatul ANSA Secrieru Serghei, șeful DRSA Cantemir. Datorită riscului de reapariție a unor focare noi de infecții în Europa, cât și situația la moment din Asia de Sud și China a condus la organizarea acestui eveniment intersectorial, pentru evaluarea nivelului de pregătire a țărilor participante și depistarea unor lacune și neajunsuri în organizațiile de sănătate animală și publică.   

 Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin