Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Vizita vicepremierul Octavian Calmic

Vizita vicepremierul Octavian Calmic imprimare

17.11.2017     1060 

OCTAVIAN CALMÂC:”GUVERNUL VA SUSȚINE DEZVOLTAREA REGIONALĂ

 În cadrul vizitei sale de lucru în raionul Cantemir, viceprim-ministrul, Octavian Calmâc, ministru al Economiei și Infrastructurii, la care au participat primari, agenți economici, conducători ai serviciilor desconcentrate și descentralizate din raion a stăruit asupra aspectelor ce țin de realizarea proiectelor de infrastructură în localitățile rurale, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii(ÎMM) din sate, dezvoltarea sectorului agroalimentar și a zootehniei, precum și alte probleme, cu care se confruntă producătorii, locuitorii din teritoriu. 

  Între altele, vicepremierul a menționat că dezvoltarea regională multidimensională, în special, din sectorul rural, este unul din obiectivele de bază ale Guvernului. ”Pentru realizarea acestui obiectiv avem un șir de programe strategice de dezvoltare a localităților la toate compartimentele-drumuri, apă și canalizare, susținerea ÎMM din localitățile rurale ș.a.Dar pentru a obține rezultatul scontat avem nevoie de o implicare mai activă a primăriilor, agenților economici, societății civile din teritoriu.Surse avem, dar nu avem suficiente idei/proiecte care să le susținem și promovăm”, a subliniat oficialul.În context, Calmâc a trecut în revistă toate programele gestionate de Ministerul Economiei și Infrastructurii privind dezvoltarea localităților, în special cele ce țin de infrastructură, menționând că în 2018 marea majoritate a satelor vor deveni un șantier de reabilitare a drumurilor și infrastructurii conexe, realizării proiectelor de eficiență energetică, iluminat stradal, etc. Referindu-se la aspectul dezvoltării economice în regiuni, demnitarul a menționat că vor fi susținuți, în primul rând, agenții economici care implementează idei și tehnologii inovatorii în producere, prestează servicii de calitate și pot concura cu produsele sale pe piața internăși externă. ”În acest scop, în 2018, cu susținerea UE vom implementa un proiect de susținere a ÎMM, de cca 6,5 milioane euro”.

  Cei prezenți au solicitat suportul vicepremierului în soluționarea problemelor legate de conectarea la sursa de gaze naturale, iluminatul stradal din diferite localități, finalizării proiectelor de infrastructură, etc.

  În aceeași zi, vicepremierul Calmâc, împreună cu președintele raionului, Andrei Ciobanu, s-au deplasat la blocul de locuit, unde în luna mai 2015, în rezultatul exploziei provocate de scurgerea de gaze, au fost deteriorate apartamentele unei scări. Examinând situația, vicepremierul a solicitat autorităților tot setul de acte și expertize, precum și proiectul de reabilitare a casei avariate, în scopul identificării surselor pentru reconstrucția acestuia.În opinia dumnealui, ținând cont că toate locuințele avariate au trecut în proprietate Consiliului raional, aici poate fi realizat un proiect social de asigurare, după reparații,  cu locuințe de serviciu a tinerilor specialiști din raion. Conform estimărilor autorităților raionale, pentru realizarea proiectului sunt necesare cca 4 mil.lei.Vicepremierul a vizitat și unele întreprinderi din raion, unde s-a familiarizat cu activitatea economică a acestora. Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin