Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Festivalul etniilor

Festivalul etniilor imprimare

20.09.2017     1141 

        UNITATE PRIN DIVERSITATE

    De astă dată, Festivalul folcloric cu genericul “Unitate prin diversitate”, care-și are “viză de reședință” în satul Vișniovca, rl Cantemir, a început cu Parada portului popular", colectivele participante fiind întâmpinate, cu pâine și sare, de către primarul de Vișniovca, Olga Pac, de Tudor Nechit, specialist principal Serviciul Cultură și Turism(SCT), Ion Roșu, directorul Casei Raionale de Cultură “N.Sulac”.

  După cum avea să menționeze în cuvântul de deschidere a acestui eveniment cultural primara localității, Olga Pac, în Vișniovca, alături de moldoveni,  locuiesc în pace și bună înțelegere reprezentanți ai 11 etnii, și acesta fiind un argument întru selectarea locului de desfășurare a Festivalului. Și specialistul principal al SCT, Tudor Nechit, a subliniat că numai pacea și bunăvoința, mesajele sincere ce vin de la suflet la suflet constituie un catalizator al faptelor bune, un exemplu demn de urmat de generația în creștere. Conservarea și promovarea folclorului, tradițiilor și obiceiurilor fiecărei etnii, ne ajută să devenim mai puternici, mai bogați sufletește. Doar prin toleranță, susținere și conlucrare eficientă putem să ne apropiem de Uniunea Europeană, spre care tindem cu toții. Localnicii, oaspeții au admirat cu plăcere expoziția bucătăriilor naționale ale etniilor conlocuitoare -moldovenească, bulgărească, găgăuză, rusă, ucraineană, expuse în holul căminului cultural.

  În continuare, moderatorii au anunțat ordinea de evoluare a colectivelor artistice, sosite încoace și din alte localități- ansamblul folcloric "Glia" Hanaseni (conducător-Natalia Bolocan); ansamblul folcloric "Plamace", satul Stoianovca (Ana Delibaltov); colectivul de dansuri populare "Mocăncuța", s.Cociulia(Filimon Dimcea); ansamblul "Izvorce" , s.Victorovca(Valentina Postică); ansamblul "Pe aripile vântului", satul Ciobalaccia(Ana Talasimova); ansamblul "Поляки буджака", or. Comrat (invitat special) și, desigur, grupul vocal "Melancolie" din Visniovca, condus de către Mihail Sârbu. În final, colectivele de artiști aamatori au fost menționate cu semen de gratitudine, premii bănești și insigne commemorative cu stema localității.Ca o surpriză a Festivalului a fost onorarea unor oaspeți-urmași ai foștilor coloniști nemți, care au locuit în Vișniovca în secolul trecut.

  Preț de câteva ore, publicul spectator a savurat cu plăcere melodii moldovenești, rusești, bulgărești, ucrainești, găgăuzești, pentru ca, în final, să se încingă cu toții într-o frumoasă horă moldovenească, ce unește inimile și sufletele trăitorilor acestui plai.   Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin