Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Omagiu marelui rapsod

Omagiu marelui rapsod imprimare

12.09.2017     894 

·        In memoriam

PRIN CÂNTECELE SALE, SULAC TRĂIEȘTE ȘI VA TRĂI

  Zilele trecute, la 9 septembrie 2017, marele artist basarabean, Nicolae Sulac, ar fi împlinit 81 de ani de la naștere. Cu această ocazie, la Chișinău, dar și într-un șir de localități din țară au fost aduse omagii și rugăciuni celui care a fost Nicolae Sulac, „artistul cu flori de liliac”. Nicolae Sulac, a zis talentatul violonist Nicolae Bogros, trebuie să fie celebrat nu numai cu ocazia zilei de naștere sau trecere la cele veșnice, dar zile, luni și ani la rând, ca un simbol al importanţei aportului său, adus culturii din întreg spațiul românesc.

 Ziua de naştere a maestrului Nicolae Sulac, a fost comemorată și de către crătorii din domeniul culturii din raionul Cantemir, baștina rapsodului. În cadrul Portretului literar-artistic în memoria marelui artist al neamului, Ion Roșu, directorul Casei raionale de cultură „N.Sulac”a ținut de remarce că, începând cu 2003 trăim cu toții un dublu fior şi anume: de tristeţe, că nu mai este printre noi şi foarte multă lume îi simte lipsa, şi altul de bucurie, că Dumnezeu a dăruit acestui neam un asemenea mare artist, umorist, patriot şi unicat al culturii şi al muzicii românești.Dumnezeu să-l odihnească în pace, iar pe noi să ne ajute să-i păstrăm vie memoria,spre descoperirea şi neuitarea urmaşilor. Elena Tutunaru, sef serviciu la Biblioteca Publică Raională,a făcut o succintă trecere în revistă a vieții zbuciumate, tumultoase a lui Nicolae Sulac, născut la 9 septembrie 1936 în satul Sadâc, raionul Cantemir. A avut o copilărie tristă și necăjită. De mic copil îi plăceau doinele, pe care le cântă păscând mioarele. Ulterior, când l-au auzit cântând, maeștrii Isidor Burdin și Serghei Lunchevici l-au adus în fața publicului, care s-a și îndrăgostit îndată de tânărul artist cu glas de privighetoare.Debutează în 1959 la Capela corală „Doina” și solist în orchestra cinematografului „Chișinău” condusă de I. Burdin; între anii 1960 și 1963 este solistul orchestrei „Fluieraș” condusă de S. Lunchevici. În anul 1964 devine solistul Orchestrei Filarmonicii Naționale, dirijată de maestrul Lucian Cocea; în perioada 1965-1970 colaborează cu mai multe orchestre, precum: „Fluieraș”, „Folclor”, condusă de maestrul Dumitru Blajinu, „Joc”, în frunte cu maestrul Vladimir Curbet ș.a.În 1971 înființează orchestra „Lăutarii” cu dirijorii Mircea Oțel și Gheorghe Usaci, colectiv care se dizolvă în anul 1977 din lipsă de fonduri, pentru ca, în 1978 reorganizează ansamblul împreună cu maestrul Nicolae Botgros. Între anii 1980 și 1986 colaborează cu orchestrele „Miorița” și „Doina Moldovei” conduse de maestrul Vasile Goia.

 Nicolae Sulac a cântat, în satele Moldovei, dar și în multe țări ale lumii cca 200 de cântece inedite, mai bine de 100 dintre care își au binemeritatul loc în Fonoteca de aur a Moldovei. Ultima apariție publică a fost la festivalul „Dumitru Botgros” în ianuarie 2003.A fost decorat cu numeroase distincții și merite: Artist Emerit al Poporului din URSS, Artist al Poporului din R.Moldova, este cavaler al Ordinului Republicii, Gloria Muncii, Maestru în Artă și multe altele. A decedat pe 8 aprilie 2003 și este înmormântat la Cimitirul central din Chișinău. În memoria lui au fost instalate mai multe monumente prin țară, inclusiv un bust în curtea gimnaziului “N.Sulac” din Sadâc, Palatul Național din Chișinău, mai multe instituții educaționale, străzi, îi poartă numele.Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin