Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  40 de ani de la aparitia primului numar al ziarului raional

40 de ani de la aparitia primului numar al ziarului raional imprimare

08.06.2017     1112 

·        La 1 iulie 1977, a apărut primul număr al ziarului raional din Cantemir          

  AMINTIRI INSPIRATE DINTR-O COLABORARE FRUCTUOASĂ

 Acum, 30 de ani în urmă, împreună cu soția Melania, mi-am început biografia de muncă la școala medie din satul Baimaclia, rl Cantemir. Proaspăt absolvent al Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău, am venit aici, cu un gând frumos de a cerceta, a descoperi, a scrie și a publica istoria acestui meleag. Rezultatul n-a așteptat să vină:în scurt timp, datorită susținerii direcției școlii, și în special, a APL, după patru ani de lucru intensiv prin arhivele și bibliotecile republicane, în anul 1991, în paginile ziarului raional ”Vatra” (pe atunci redactor-șef, Ion Domenco) au fost publicate primele articole ale subsemnatului: ”Bisericele satelor noastre”, ”Durerea muzei Clio” (despre seceta și foametea din anii 1946-1947) și alte materiale istorice, pe atunci foarte actuale, așteptate și citite de publicul larg din raion. Vreau să accentuez cu toată certitudinea că de atunci și până în prezent, ziarele raionale ”Vatra” și ”Curierul de Cantemir” mi-au găzduit peste 120 de articole din cele mai diverse domenii, sub aspect istoric, economic, social, cultural, spiritual ș.a. Și-ntotdeauna deosebit de receptivi, consultanți și susținători de implementare a proiectelor mele de istorie locală în paginile ziarelor vizate au fost iscusiți mânuitori ai condeiului, în sensul direct al cuvântului, ziariștii Ion Domenco, Nicolae Boișteanu, Tudor Bahnaru, Alexei Jivilic, Tatiana Cara, Vasile Mândru ș.a. Recunoștință profundă și adâncele noastre plecăciuni pentru reflecția oferită de redacția ziarelor Dvs referitor la studiile și cercetările mele istorice, și anume: ”Drum bun pe tărâmul pedagogiei”( ”Vatra”, 29 august 1992), ”Hramul satului Baimaclia”, (”Vatra”, 10 noiembrie 1992), ”Icoana adolescenței noastre”(”Vatra”, 16 noiembrie 1993), ”Căutam un Horia”(”Vatra”, 31 mai 1994), preambulul și fotografia la seria de articole: ”Relații agrare în satele noastre din sec.XVIII-începutul sec. XIX” (”Vatra”, 27 iulie 1996), ”O istorie pentru ținutul Tigheci”(”Vatra”, 1 iulie 1997) ș.a. Am rămas plăcut mișcat de faptul că unele din materialele mele au servit ca punct de inspirație pentru alte articole publicate în paginile ziarelor ”Vatra” și ”Curierul de Cantemir”. Autorul acestor rânduri păstrează în arhiva personală foarte multe numere ale ziarelor raionale ”Calea luminoasă”, ”Vatra”, ”Curierul de Cantemir”, original sau copii, din care se inspiră și le folosește în promovarea istoriei ținutului natal în rândul populației. Mă bucură faptul, că majoritatea articolelor publicate în ziarele Dvs și-au găsit locul cuvenit în ultimele două monografii ale subsemnatului: ”Baimaclia din Codrul Tigheciului și satele afiliate”, cu un cuvânt înainte semnat de publicistul Ion Domenco, întitulat „Omul care pipăie necontenit pulsul istoriei și ”Istoria satelor raionului Cantemir”(în curs de apariție).

Dragi foști colaboratori ai ziarului raional, stimați maeștri ai condeiului! Grație ostenelei Dvs, activității de caligrafiere a istoriei acestui plai, raionul Cantemir mi-a devenit cu mult mai drag, cantemirenii mult mai apropiați. Vă mulțumesc din suflet pentru colaborare, pentru susținere și sprijin sufletesc. Felicitări călduroase cu ocazia aniversării a 40 de ani de la apariția primului număr al ziarului raional din Cantemir.

 

Alexandru Sârbu, profesor de istorie, IP Gimnaziul ”Mihai Eminescu”,com. Baimaclia.Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin