Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Omagiu marelui Nicolae Sulac

Omagiu marelui Nicolae Sulac imprimare

18.04.2017     1237 

OMAGIU CELUI MAI MARE ARTIST AL NEAMULUI

 La trista dată de 8 aprilie, când s-au împlinit 14 de ani de la trecerea în neființă a celui mai mare artist al neamului nostru, Nicolae Sulac, la Biblioteca Publică pentru copii  Grigore Vieru” din Cantemir  avu loc un spectacol de omagiere a rapsodului, organizat de Serviciul Cultură și Turism și Casa Raională de Cultură Nicolae Sulac. Directorul căminului cultural, Ion Roșu, șef serviciu la Biblioteca Publică Raională, Zinaida Surdu, colaboratori din domeniul culturii al raionului-Ana Porumbescu, Ion Diaconu, Elena Tutunaru, Aurelia Nechit, Leonid Voinu ș.a. au vorbit cu mult drag despre viața și activitatea interpretului-nepereche, născut la Sadâc la 9 septembrie 1936, au interpretat cântece din repertoriul artistului.

  În cei 67 ani de viață, Nicolae Sulac a cântat melodii nemuritoare, atât de mult îndrăgite de noi toți - despre satul și copilăria sa, despre mamă și tată, păstorie, viața deloc ușoară ce i-a fost hărăzit s-o trăiască în acele vremuri zbuciumate. Răsună și astăzi la fel de plăcut melodiile lui-„Ce frumos mai cântă cucul”, „Tinerețe-tinerețe”, „Foaie verde magheran”, „Când tata va veni”, „Of, Sadâcule, că doru-i greu”, „Floarea lui Sulac”, doinele „ Miorița” și „Doina de jale” etc.

  Nicolae Sulac a fost solist al capelei „Doina”, al ansamblului "Fluieraș", colectiv care a lansat mulți interpreți de muzică populară din R.Moldova, în anii 70 și începutul anilor 80 concertează în calitate de solist al ansamblului "Lăutarii". Nicolae Sulac este laureat al premiilor URSS, artist al poporului din R. Moldova, cavaler al Ordinului Republicii (1992), deține un șir de titluri și mențiuni.

 În anul 2002 a creat un fond de susținere a muzicii populare. A interpretat piese exclusiv în limba română fiind aplaudat de fiecare dată de către toată sala, chiar și de cei ce nu ne cunoșteau limba. A decedat la Chișinău, în 2003, în urma unui atac cerebral  și a fost înmormântat în Cimitirul  Central din Chișinău. La 9 octombrie 2004, la mormântul rapsodului a fost inaugurat un bust. În 2007 a apărut pe piață albumul "La o margine de drum", cu melodii cântate de Nicolae Sulac.  

 

 Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin