Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Managementul integrat al deseurilor

Managementul integrat al deseurilor imprimare

05.08.2016     1348 

 

MANAGEMENTUL INTEGRAT AL DEȘEURILOR ÎN RAIOANELE DE SUD      

 Agenția de Dezvoltare Regională (ADR)Sud a organizat, zilele trecute, ]n comuna Cania, rl Cantemir, dezbateri publice cu tema ”Crearea sistemului integrat de gestionare a deșeurilor în Zona 3 de Management al Deşeurilor”.

 În debutul evenimentului, care a fost deschis, printr-un cuvânt întroductiv, de către primarul comunei  Cania, Tudor Munteanu, reprezentanții Ministerului Mediului, ai ADR, au menționat importanța și oportunitatea informării populației din teritoriu despre impactul asupra mediului a Proiectului de creare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) în zona 3 de management al deșeurilor.

 Directorul ADR Sud, Maria Culeșov, a informat asistența-locuitori ai comunei Cania, primari din localitățile mejieșe, reprezentanți ai APL, structurilor de mediu, funcționari publici din teritoriu, alte persoane interesate despre faptul că, ADR Sud, cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) a elaborat studiul de fezabilitate pentru crearea sistemului integrat de gestionare a deșeurilor în Zona 3 de Management al Deşeurilor. Aria acesteia cuprinde 3 raioane din Regiunea de Dezvoltare Sud – Cahul, Cantemir, Taraclia și 2 raioane din UTA Găgăuzia – Vulcănești și Ceadâr - Lunga. Conform deciziei Ministerului Mediului această măsură necesită efectuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului. Activitatea planificată, a menționat Tamara Guvir, expert GIZ, include colectarea deșeurilor municipale de la toți cetățenii din zona de MDS nr.3, construcția unui depozit regional de deșeuri, o stație de sortare a deșeurilor reciclabile, o stația de compostare a deșeurilor verzi și o stație de transfer a deșeurilor la Taraclia, o stație de compostare a deșeurilor verzi și o stație de transfer a deșeurilor la Cania, rl Cantemir. Activitatea propriu-zisă de la Cania a avut drept scop examinarea și discutarea cu publicul a documentației Evaluării Impactului asupra mediului (punctată, în detalii de reprezentantul Ministerului), colectarea propunerilor/sugestiilor asupra documentului în cauză, care urmează a fi transmise Ministerului Mediului în cel mai scurt timp. În context, vom menționa că oficialii au dat răspuns la întrebările parvenite din  sală, care s-au referit la diverse aspecte ale impactului proiectului asupra mediului,sănătății populației din raion.

 

 Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin