Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Festivalul Parfum de salcim

Festivalul Parfum de salcim imprimare

24.05.2016     1138 

     PARFUMUL SALCÂMILOR DIN TARTAUL

 Este vorba de Festivalul regional al cântecului și dansului popular, al datinelor și obiceiurilor strămoșești, desfășurat o dată la doi ani în satul Tartaul, de la poalele pădurii din Baimaclia, rl Cantemir, ajuns la cea de-a treia ediție, care a întrunit în frumoasa duminică de Sfântul Neculai de vară 11 colective artistice din comunele Ciobalaccia, Baimaclia, Pleșeni, satele Cociulia și Tartaul, dar și din Dăncenii Ialovenilor. Originalul generic al acestui eveniment cultural de anvergură-“Parfum de salcâm”-se potrivește de minune, dat fiind că însăși satul este înconjurat de păduri preponderent de salcâm, or, prima ediție a acestuia s-a desfășurat în marginea pădurii dinspre Baimaclia, acolo, unde înfloresc pâlcuri dese de salcâmi, mirosul de parfum al cărora te îmbată în sensul frumos al cuvântului. O fi și acesta un motiv al reușitei Festivalului, căci publicul spectator, întrunit începând cu ediția precedentă,  în centrul localității, în Parcul sătesc, a savurat cu plăcere cântece mai vechi și mai noi, dansuri populare inedite, de o originalitate aparte, au admirat obiceiurile și tradițiile menținute în zonă din moși-strămoși, ca, în final, în amurg, să se prindă cu toții în iureșul irepetabilei noastre hore moldovenești.

   Copleșit de emoții, primarul localității, Vasile Lupașcu, a relatat:

 -Mă bucur nespus de mult de această continuă perpetuare, acest devotament și fidelitate manifestată de artiștii noștri amatori pentru tezaurul folcloric al neamului. Ne mândrim cu dinastia Popescu, care ne-a dus hăt departe faima de adevărați lăutari, cu fermecătoarele colective (grupa mare și grupa mică) din Dănceni, Ialoveni, cu rapsozii populari din comuna Ciobalaccia, care a sosit la sărbătoare cu tocmai 3(!) colective, cu cele 2 formații folclorice din comuna Pleșeni, cu artiștii amatori din comuna Baimaclia, talentații dansatori din “Mocăncuța” Cociuliei etc. Este un Festival, pe care ni-l dorim cu toții să fie unul internațional, adică, cu participarea colectivelor etnofolclorice din întreg spațiul românesc.

 

 Și sunt sigur că acest deziderat este unul real, vom reuși să obținem ceea ce ne-am propus, căci Festivalul ne-a întărit în convingerea fermă că mai avem prin satele noastre atâtea talente, cu har Dumnezeiesc, ceea ce bucură nespus de mult.Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin