Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Problemele din agricultura

Problemele din agricultura imprimare

05.04.2016     1206 

 SARCINI ȘI OBIECTIVE PE MĂSURA AȘTEPTĂRILOR

 Situația din domeniul agroalimentar a fost discutată în cadrul ședinței în teritoriu a Comisiei agricultură și industrie alimentară, desfășurată la Cantemir. La întrunire au participat membrii Comisiei agricultură și industrie alimentară în frunte cu președintele Comisiei, Radu Mudreac.  Alături de membrii Comisiei la ședință au participat președintele raionului Cantemir, Andrei Ciobanu, responsabili din cadrul structurilor republicane- Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, reprezentanții autorităților locale, șefii subdiviziunilor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) din raioanele Ialoveni, Nisporeni, Hâncești, Cimișlia, Căușeni, Ștefan Vodă, Anenii Noi, Cahul, Leova și Cantemir, producători agricoli, agenți economici agricoli, precum și responsabili de domeniul agriculturii din Consiliile raionale respective. Scopul principal al ședinței a fost evaluarea impactului implementării legislației în domeniu, identificarea celor mai stringente probleme ale agricultorilor din zona de nord a țării și a celor mai eficiente soluții.

 Ședința de lucru de la Cantemir, organizată cu suportul PNUD și a Oficiului teritorial de informare a Parlamentului Leova, confirm gătința acestei structuri de a se întâlni cu agricultorii din zonele țării, pentru a discuta despre principalele bariere în dezvoltarea agriculturii, ca ulterior să fie propuse modificări la cadrul legislativ pentru a redresa situația din sectorul agricol. După deschiderea de către președintele raionului Cantemir, Andrei Ciobanu a ședinței, Președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, Radu Mudreac a menționat importanța sectorului agricol, specificând că, de fapt, Comisia a decis organizarea acestor ședințe în teritoriu pentru a se documenta din prima sursă asupra problemelor agricultorilor și a veni cu soluții eficiente. Agricultura necesită susținere, ea fiind un domeniu prioritar pentru țara noastră, a declarat Președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară. Au urmat intervenții succinte ale părților interesate din fiecare raion, șefii subdiviziunilor teritoriale ale ANSA, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Agențiilor pentru siguranța alimentelor și de intervenție și plăți pentru agricultură, după care membri Comisiei au venit cu remarci finale din partea membrilor Comisiei.

 În cadrul ședinței, responsabilii din domeniul agriculturii din raioanele-participante au prezentat informații despre situația din sectorul agricol și au evidențiat problemele cu care se confruntă agricultorii. În raionul Cantemir , potrivit șefei direcției de profil, Larisa Vâlcu, situația se prezintă astfel:

 -în toamna anului 2015 au fost însămânţate cu culturi de toamnă circa 11680 ha, inclusiv:grâu de toamnă-7687 ha;orz de toamnă-1982 ha; rapiţă-2011 ha.În primăvara anului 2016 au fost însămânţate cu culturi de primăvara circa 600 ha, inclusiv: orz de primăvară-358 ha și mazăre-250 ha. S-a reușit de a  administra îngrăşăminte minerale pe o suprafaţă de cca 9000 ha, inclusiv: grâu:din 7687 ha administrat -5838 ha sau-76%; orz-din1982 ha administrat-1395 ha sau 70,4%; rapiţă din 2011 ha administrat-1399 ha sau 70%; plantaţii viticole-293 ha;plantaţii pomicole-100 ha. Până la această dată a fost efectuat curățitul în plantațiile multianuale: vii- din 4788,37 ha total- tăiat-3127ha sau 65,3 %; livezi-2340,74 ha total – tăiat-922 ha sau 39,4%.

 Totodată, au fost punctate problemele agricultorilor: lipsa pieței de desfacere , prețuri galopante pentru tehnică, utilaj și echipament agricol, semințe, îngrășăminte și chimicale, lubrifianti si fertilizanti; tărăgănarea subvenționării.Creditele acordate de bănci sunt cu o dobândă exagerată. Mai mulți agenți economici agricoli au pledat pentru inițierea și implementarea unui program național de dezvoltare a agriculturii, care ar prevedea susținerea agricultorilor, aplicarea unor noi metodologii de subvenționare, ce ar stimula sporirea producției autohtone. Alte subiecte au vizat conlucrarea agricultorilor cu agențiile naționale responsabile de domeniul agricol, exportul produselor agricole, situația din sectorul zootehnic ș.a.                                         

 Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin