Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Parteneriat APL politia

Parteneriat APL politia imprimare

05.04.2016     1156 

    UNICA CALE SIGURĂ-CONJUGAREA EFORTURILOR

  La începutul săptămânii trecute, la Cantemir a avut loc o întrevedere a conducerii Inspectoratului General al Poliţiei (IGP) cu reprezentanţii autorităţilor publice locale şi cu şefii serviciilor desconcentrate din raion. Discuţiile s-au axat, în principal, pe necesitatea dezvoltării în continuare a parteneriatului Poliţie-Comunitate. „Noi, cetăţenii, a declarat în debutul şedinţei Ion Dimcea, vicepreşedinte al raionului Cantemir, ne dorim mult ca cetățenii să fie în siguranță, să-și poată realiza obiectivele, sarcinile propuse-la serviciu, acasă, în locurile publice. Pentru aceasta, considerăm, colaboratorii Poliției ar trebui să-și onoreze cu cinste obligațiile sale, adică, să lucreze mai eficient. Evident, pentru aceasta este nevoie de o colaborare strânsă între poliţie, APL şi societatea civilă, adică, de un parteneriat trilateral. Numai dacă vom da dovadă de devotament, dăruire de sine, vom consolida parteneriatul trilateral, de solidaritate, perseverență, ne vom implica plenar, active în toate procesele vieţii, vom reuşi să asigurăm respectarea cu stricteţe a legislaţiei, vom putea să ne bucurăm de siguranţă, linişte şi pace”. De asemenea, vicepreședintele I.Dimcea a îndemnat asistenţa să folosească şansa de a expune toate propunerile, sugestiile şi doleanţele referitoare la tema abordată.

 Cu un discurs a venit în faţa celor prezenţi Gheorghe Cavcaliuc, şef interimar al Inspectoratului General al Poliţiei, care a subliniat că prin asemenea întâlniri, IGP își propune scopul de a crea o punte între Poliție, autorităţi publice locale de ambele niveluri și societatea civilă, întru binele întregii societăţi. Cavcaliuc a mai spus că întrevederea de la Cantemir este a opta la număr, anterior conducerea IGP deplasându-se şi în alte unităţi teritorial-administrative. Situația criminogenă din republică ne-a determinat să apelăm la forme și metode noi de lucru, mizând pe conlucrarea cu autoritățile locale, structurile neguvernamentale, societatea civilă, care nu trebuie să fie indiferentă în cazul unor infracțiuni. Indiferența și nepăsarea stimulează infractorii, dar și nu exclude nici pe departe pericolul unor repetări a crimei cu impact pentru individul care a rămas absent la nelegiurile comise în văzul lui. Țelul nostru, a menţionat Gheorghe Cavcaliuc, e de a vizita fiecare raion din țară, a discuta direct cu oamenii, a afla părerile lor despre activitatea poliției.

 În continuare, cu o informație succintă privind situația criminogenă din raion, activitățile de prevenire și reducere a riscurilor de victimizare a cetățenilor, nivelul de conlucrare cu autoritățile publice locale și comunitatea, propuneri de redresare a situației, inițiative pentru implementare în parteneriat cu APL și serviciile desconcentrate în fața asistenței-colaboratori ai poliției, ai structurilor de forță, primari ai localităților, conducători ai serviciilor desconcentrate, funcționari publici, alte persoane interesate- a venit șeful IP Cantemir, Mihail Tretiacov.

  În consens cu tema întrevederii, colaboratorii Direcţiei generale securitate publică din cadrul IGP, au prezentat mijloacele şi metodele utilizate în vederea consolidării parteneriatului Poliţie–Comunitate. Între altele, a fost elucidate conținutul Proiectului „Supraveghere de vecinătate”, care se implementează în 11 raioane ale ţării. În acest context, primarii din raion au fost chemaţi să extindă proiectul în cauză în localităţile pe care le reprezintă. Este de menționat că în aceeași zi, pe Piața Independenței din fața Consiliului raional a parcat Centrul Mobil de Prevenire și Informare a Poliției și a prezentat informații utile liceenilor, elevilor, locuitorilor din Cantemir.  Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin