Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Sedinta ADR

Sedinta ADR imprimare

05.04.2016     1197 

 PROIECTE REGIONALE, TRANSFRONTALIERE ȘI TRANSNAȚIONALE

Sesiunea de informare, organizată la finele săptămânii trecute de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR)Sud la Cantemir, cu participarea reprezentanților autorităților locale, societății civile, funționarilor publici din raioanele Cantemir, Leova și Cahul, și-a propus drept scop familiarizarea cu experiența acumulată în domeniul proiectelor investiționale, instruirea persoanelor interesate în domeniul practicilor de elaborare și implementare a proiectelor regionale, transfrontaliere și transnaționale în perioada anilor 2016-2020. Participanților le-au fost distribuite instrucțiuni pentru utilizatori, informații despre elaborarea proiectelor, formularea notelor conceptuale,a cererilor de finanțare completă a proiectelor ș.a.

  În deschiderea atelierului de lucru, președintele raionului Cantemir, Andrei Ciobanu, avea să sublinieze rolul și responsabilitățile actorilor implicați în elaborarea și implementarea proiectelor în general și ale ADR și aplicant,în special.

Sergiu Cecan, șef direcție la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), a adus la cunoștința asistenței faptul că MDRC a lansat, începând cu 15 martie curent, un nou concurs de selectare a proiectelor ce vor fi finanțate din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR) în perioada anilor 2016-2022. Concursul are drept scop susținerea pe toate căile a căilor de dezvoltare a economiei în regiuni, dezvoltarea infrastructurii regionale și locale, precum și modernizarea serviciilor publice locale pe întreg teritoriul țării. În context, reprezentantul MDRC i-a îndemnat pe reprezentanții APL de nivelul I și II să aplice la acest concurs, valoarea estimativă a proiectelor fiind de cca 1 mlrd de lei.

 Maria Culeșov, directorul ADR Sud a specificat că actualul concurs se va efectua în două etape: prima-depunerea notelor conceptuale(în termen de 50 zile calendaristice de la data lansării oficiale a Concursului de propuneri de proiecte) și a doua-depunerea cererilor complete de finanțare(în termen de 90 zile calendaristice de la data publicării oficiale a listelor Notelor conceptuale, aprobate de către Consiliul Regional pentru Dezvoltare).Proiectele trebuie să corespundă unor exigențe, valoarea finanțăriiacordate se înscrie în următoarele sume minime și maxime: infrastructura drumurilor regionale și locale-10 mln-70 mln lei; aprovizionarea cu apă și sanitație-8 mln-40 mln lei; managementul deșeurilor solide-10 mln-100 mln lei; dezvoltarea infrastructurii de afaceri-5 mln-20 mln lei; sporirea atractivității turistice-5 mln- 45 mln lei; eficiența energetică aa clădirilor publice-5 mln-25 mln lei. Detalii laa acest compartiment cei interesați pot găsi în Instrucțiunea pentru utilizatori privind înaintaarea propunerilor de proiecte pentru finanțare din FNDRR și anexele respective. Important este de reținut că autoritățile publice locale de nivelul I și II din  Regiunea de Dezvoltare Sud pot depune notele conceptuale de proiect la sediul ADR Sud până la 3 mai 2016.

 În cadrul sesiunii de informare de la Cantemir, în fața participanților au prezentat discursuri, au dat răspuns la întrebările parvenite din sală referitor la cadrul general, specificul și etapele de desfășurare a concursului de propuneri de proiecte și specialiștii ADR Eugen Lupașcu, Viorica Cuțitaru, Sergiu Andronachi, consultantul GIZ, Andrei Tocaru, managerul proiectului transfrontalier „Danube connects”( “Dunărea Unește”), Marian Căpraru, alți specialiști ai programelor transfrontaliere și transnaționale.            Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin