Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  2 martie 2016

2 martie 2016 imprimare

10.03.2016     1202 

 COMEMORAREA EROILOR INDEPENDENȚEI ȘI INTEGRITĂȚII ȚĂRII

 În dimineața zilei de 2 martie, când s-au împlinit 24 de ani de la izbucnirea războiului de la Nistru, în fața monumentului înălțat în cinstea celor 15 cantemireni căzuți pe câmpul de luptă în vara anului 1992, a avut loc un miting de comemorare a eroilor independenței și integrității teritoriale a țării noastre.

 Evenimentul a început cu o slujbă oficializată de către parohul bisericii din orașul Cantemir, Tudor Vasilachi, care a pomenit numele celor căzuţi în războiul de la Nistru, după care, cu mesaje de comemorare a eroilor au venit președintele raionului, Andrei Ciobanu, primarul de Cantemir, Roman Ciubaciuc, veteranii războiului -Victor Negru, Cârpești, Nicolae Boiștean, Cociulia, care au menționat necesitatea elucidării adevărului acelor ani de restriște, susținerea socială a familiilor celor căzuți la datorie, dar și al foștilor combatanți, reveniți acasă cu diverse răni fizice și morale. Președintele raionului, A.Ciobanu a subliniat că deși au trecut déjà 24 ani de la acele evenimente, datoria noastră, a tuturor, este să le cinstim memoria, fapta şi cauza bărbaţilor-eroi, care şi-au sacrificat viaţa în acel război nedrept, impus R.Moldova de către forțele oculte. Este de datoria noastră să păstrăm vie amintirea celor, care au apărat independența și integritatea țării. Dovadă a recunoștinței noastre este și monumentul, care a fost dezvelit la 8 noiembrie 2015, inclusiv cu suportul material al Consiliului rational și care demonstrează că ne plecăm frunţile în faţa memoriei lor luminoase şi îi asigurăm, că fapta şi cauza lor rămâne un model de devotament Patriei, demn de a fi promovat în instituţiile de învăţământ şi în colectivele de muncă.

 În continuare, președintele organizației raionale a veteranilor războiului de la Nistru, Sergiu Cervinschi, și președintele raionului, A.Ciobanu, au înmânat distincții de luptă unui grup de participanți la războiul de la Nistru.

  Amintim că războiul de la Nistru a început în data de 2 martie 1992, când efective ale gărzii transnistrene şi unităţi de cazaci au atacat postul de poliţie din Dubăsari. Dat fiind că în acea perioadă Moldova nu avea armată, autorităţile au implicat poliţia și voluntarii din majoritatea localităților țării. În timpul conflictului, separatiştii din stânga Nistrului au fost susţinuţi de Armata a 14-a din Rusia. Războiul a durat până la 21 iulie 1992, când președinții Federației Ruse, Boris Elțin și al RM, Mircea Snegur, au semnat un tratat de încetare a ostilităților, dovadă în plus că acel război a fost între F.Rusă și R.Moldova. Numărul exact al victimelor nu este cunoscut nici până astăzi, dar, potrivit unor estimări, au murit cca 300 de combatanţi, 400 de civili din dreapta Nistrului şi peste 800 de persoane din regiunea transnistreană. Pe lângă sutele de morţi, conflictul armat s-a soldat cu mii de răniţi şi cu pagube materiale enorme aduse populaţiei civile. În acel sângeros război, și-au sacrificat tot ce au avut mai scump-viaţa- și 15 pământeni de-ai noștri, tineri din diferite localități ale raionului.

 Manifestarea s-a încheiat cu depuneri de flori la monumental din parcul central al orașului Cantemir.Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin