Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Descoperim si promovam tinere talente

Descoperim si promovam tinere talente imprimare

07.12.2015     1356 

DECOPERIM ȘI PROMOVĂM TINERE TALENTE

  Binecunoscut adevărul că cea mai bună cale de a promova folclorul românesc este de a aduce în fața publicului tinere vedete ale genului, ale cântecului și jocului strămoșesc. Anume de aceea, scopul Concursului raional cu genericul “Drag mi-e cântul…” a fost de a descoperi, selecta, promova si lansa tinere talente care sa reprezinte raionul la festivalurile regionale, nationale, la care cantemirenii au invitatii pentru anii ce vin.

 Manifestarea noastră, a spus Ion Diaconu, șeful Casei raionale de cultură Cantemir, pe scena căreia s-a și desfășurat evenimentulu, are un caracter competitiv care își propune să trezească în inima fiecărui participant dragostea pentru cultura și arta populară,de cunoaștere și respectare a valorilor folclorului nostru național și nu în ultimul rand ,crearea unor punți de prietenie între concurenții veniți din diferite localități ale raionului. În acelaşi timp, concursul contribuie într-o mare măsură la educarea şi influenţarea în mod pozitiv a gustului tinerei generații și nu numai, iubitoare de muzică adevărată, autentică, prin repunerea în circulaţie a unor piese valoroase, din diferite sate,  manifestarea în sine reprezintănd și o invitaţie de a ne apropia cu speranţă, respect şi demnitate de cultura şi civilizaţia tradiţională, materială şi spirituală a neamului romanesc.

 

 Rând pe rând, pe scena căminului cultural au evoluat concurenții-tineri și tinere împătimiți de folclor, de cântec și dans original, inedit, astfel, încât juriului i-a venit greu să desemneze cele mai reușite melodii, cei mai buni interpreți. Până la urmă, însă, Premiul Mare a fost cucerit de Petru Hanganu din Sadâc, care, se pare, este nu numai mândru că s-a născut în satul inegalabilului Nicolae Sulac, dar și depune mare osteneală, har și efort pentru a duce mai departe nemuritoarele cântece ale rapsodului; pe primul loc s-a clasat Ion Roșu din Cania, pe doi-Elena Manole din Lărguța, urmată de consăteanca ei, Veronica Florea, care, la fel, au bucurat  spectatorul cu melodii inspirate. Locul IV a fost împărțit de Radu Baran din Lingura și Savelii Cara din Cantemir, ceilalți interpreți-Marina Caraulan (Cania), Cătălina Uzun din Vișniovca-fiind menționați cu Diplome de participare.                                 Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin