Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  struguraș de pe colină

struguraș de pe colină imprimare

05.11.2015     1209 

      STRUGURAȘ DE PE COLINĂ…

  Așa dar, pe viitor, toate podgoriile producătorilor de struguri și vinuri din țară vor fi înregistrate în Registrul vitivinicol. Până adineaori, activitatea vitivinicolă în R.Moldova era licențiată, de acum înainte cerințele pieței europene dictează înlocuirea acesteia cu un nou mecanism de evidenţă a agenţilor economici, care vor fi înregistraţi în Registrul vitivinicol. Potrivit experților în domeniu, licenţierea acestor genuri de activitate nu este justificată în situaţia în care R. Moldova este un stat vitivinicol exportator. La fel, activitatea de producere şi comercializare a vinului nu constituie o activitate supusă licenţierii în state europene, precum Franţa, Spania, Italia, Austria ș.a. Condiţiile de licenţiere impuse până nu demult, constituie bariere nejustificate pentru iniţierea afacerilor în sectorul vitivinicol şi împiedică accesul unor vinării mici şi mijlocii la obţinerea licenţei de activitate, prin impunerea unor cerinţe imposibil de întrunit. Odată cu Registrul vitivinicol a fost schimbat în modul de gestionare a sectorului vitivinicol şi finanţare a dezvoltării economice în domeniu. Astfel, funcţiile de implementare a politicilor în domeniul vitivinicol au fost transmise de la  Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare către OficiulNaţional al Viei şi Vinului, care este subordonat ministerului. În context vom menționa că Начало формы

Конец формы

Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV) elaborează o campanie de promovare a vinurilor moldoveneşti de calitate peste hotarele ţării.Directorul ONVV, Dumitru Munteanu,declara, recent, că ONVV organizează festivaluri ale Vinului moldovenesc, campanii de promovare şi show-uri, degustări, precum şi promovarea imaginii vinului prin reţeaua de bloggeri şi lideri de opinie, pentru a menține piețele tradiționale, dar și tatonarea și cucerirea altor piețe.Adică, ne vom strădui să ne menţinem, de exemplu, pe piața din Federația Rusă, dar si Ucraina, Belarus, Kazahstan, precum şi ţări ale UE- Cehia, Slovacia, România, Lituania, Estonia şi Letonia și -de ce nu?-ţările scandinave, China, Japonia, Taiwan, Vietnam, Coreea de Sud şi altele. Pentru asta, evident, trebuie să avem producţie de o calitate impecabilă şi de un volum necesar.Deocamdată, trebuie să recunoaștem, la acest capitol  RM este puţin cunoscută şi pentru promovare este necesară coordonarea eforturilor multor structuri de stat, un prim pas pentru atingerea acestui scop este și Registrul Vitivinicol. Festivalurile Strugurelui, al Tulburelului, al Vinului constituie o dovadă a faptului că producătorul autohton a înregistrat în ultimii ani progrese în tendința de a îmbunătăți cantitatea și mai ales-calitatea producției vitivinicole.

 Viticultorii și vinificatorii din raionul Cantemir au manifestat un interes deosebit față de crearea Registrului Vitivinicol, precum și au susținut ideea încheierii unui Acord de aderare la acesta. Binecunoscuții viticultori din satul Cârpești-Ion Boișteanu, Veaceslav Dogaru, Vasile Andoni, Valeriu Danalachi ș.a-ne-au declarat că Registrul este un document de bază, o carte de vizită a fiecărui producător de struguri și vin. În același context, Isac Mămăligă, David  Bahrin,  Anastasie Scăriceanu, Ion Pricochi, fiecare dintre care cultivă de ani buni plantații viticole cu soiuri de calitate-Cabernet, Moldova, Arcadia ș.a.-sunt de părere că Registrul vitivinicol este un pas înainte spre implementarea în practică a prevederilor Acordului de Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Ne simțim onorați și mândri că, astfel, vom putea concur cu producătorii europeni, posibilitate, care presupune, evident, noi eforturi din partea noastră pentru a obține producție de calitaate, competitivă pe piața europeană. La fel, și Victor și Vitalie Ciobanu din Țărăncuța, care cultivă varietăți Codreanca, Rcațiteli   ne-au relatat că  Registrul îl va predispune pe producătorul autohton să depună mai mult efort, străduință și perseverență pentru a se conforma noilor exigențe ale pieții interne și externe, astfel, încâât să poată concura cu colegii lor din alte țări, să-și găsească un loc, o nișă pe marea piață europeană.  

Larisa Vâlcu, șef direcția agricultură, economie și relații funciare Cantemir.

 

 Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin