Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Ziua Armatei Române

Ziua Armatei Române imprimare

26.10.2015     1226 

  ZIUA ARMATEI ROMÂNE, MARCATĂ  LA CANTEMIR

 Ziua Armatei Române a fost marcată sâmbătă  la Cania şi Ţiganca, localități din raionul Cantemir, unde au fost înhumaţi peste 2000 de ostaşi români, căzuţi la datorie în timpul celui de-al doilea război mondial, la Parcela ostașilor români din cimitirul localității Cania și la Cimitirul de Onoare al militarilor români de la Țiganca. Cu această ocazie, un sobor de preoţi de la Mitropolia Basarabiei condus de Episcopul Vicar al Arhiescopiei Chișinău din Mitropolia Basarabiei, Preasfințitul Antonie de Orhei, a oficiat un ceremonial religios, urmat de depuneri de flori la mormintele ostașilor români. La eveniment au participat Excelența Sa, Consulul General al României la Cahul, Anca Corfu, atașatul Apărării din cadrul Ambasadei României în R.Moldova, colonel Dumitru Neacșu, comandantul Armatei R.Moldova, general Igor Gorgan, vicepreședintele raionului Cantemir, Ion Dimcea, primarul de Cania, Tudor  Munteanu, militari din structura de gardă și protocol a Ministerului Apărării al R.Moldova, specialiști ai direcției învățământ, profesori și elevi din instituțiile educaționale, locuitori ai raionului. Orchestra Prezidențială a intonat Imnurile de Stat ale României și R.Moldova.

 În luările de cuvânt, rostite la ceremonie, vorbitorii au remarcat eroismul soldaților, subofițerilor și ofițerilor români în luptele la capul de pod de la Țiganca de la sfârșitul lunii iunie-începutul lunii lui iulie 1941. Au fost lupte care au dus la mari pierderi în Armata Română – 2300 de morţi.Vorbitorii au menționat că luptele au fost atât de crâncene, încât, după cum spun martorii, apa Prutului era roşie de atâta sânge, iar la mici distanţe, pe Prut se formaseră poduri din trupurile ostaşilor români împuşcaţi de ostaşii sovietici, adevăr fixat şi într-un cântec popular: „Pe şoseaua din Ţiganca, / Curgea sângele ca apa / Cu căruţa cărăm morţii / Când plângeam, plângeam cu toţii”.

  În scurt timp după îndepărtarea luptelor, în zonă au fost amenajate 25 de cimitire, inclusiv cel de la Cania şi cel de la Ţiganca. Mormintele ostaşilor romani au fost, însă, vandalizate în 1944 de autoritățile sovietice. Pe locul cimitirului de la Ţiganca a fost amplasată o fermă de porci, iar osemintele ostaşilor români au fost împrăștiate. De-abia în 2006 a fost amenajat Cimitirul de Onoare al Eroilor Români. Ceremonia de comemorare s-a încheiat cu salve de onor în cinstea eroilor, cu depunerei de coroane și jerbe de flori.

 Evenimentul a fost organizat de Ambasada României în R.Moldova, cu prilejul Zilei Armatei Române, sărbătorită, în fiecare an, la data de 25 octombrie.  Ceremonii de comemorare a ostașilor români au avut loc și în alte localități ale țării. Duminică, 25 octombrie 2015, un eveniment similar  s-a desfășurat la Cimitirul Eroilor din Chişinău. Pe teritoriul R.Moldova există 300 de cimitire, unde își dorm somnul de veci circa 9000 de ostaşi români.  

 

    Ion Doru

 

  Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin