Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Curăţitul viţei-de-vie în condiţiile anului 2013.

Curăţitul viţei-de-vie în condiţiile anului 2013. imprimare

22.02.2013     1266 


Curăţitul viţei-de-vie în condiţiile anului 2013. 

            Particularităţile curăţitului viţei-de-vie în condiţiile anului curent au fost elucidate în cadrul seminarului teoretico-practic, desfăşurat recent la Cantemir şi la care au fost invitaţi conducătorii şi specialiştii cooperativelor agricole de producţie, SRL-uri, SA, ÎI, GŢ din raioanele Cahul, Leova, Cantemir. Pentru început, în faţa asistenţei  a prezentat o informaţie succintă despre situaţia din sectorul agrar al raionului, inclusiv, domeniul vitivinicol, pronosticurile privitor la starea culturilor  cerealiere din prima grupă  în a.c preşedintele raionului Cantemir, Andrei Malaşevschi. Dumnealui a subliniat faptul că potrivit specialiştilor, toamna 2012 şi iarna curentă au fost benefice pentru iernatul culturilor agricole, viilor şi livezilor  şi că rodnicia culturilor  agricole va depinde, în mare parte, de pregătirea specialiştilor  către companiile agricole ale a.c., flexibilitatea acestora în condiţiile specifice ale primăverii şi verii, respectarea cu stricteţe a prevederilor tehnologice, a termenilor şi calităţii executării fiecarei operaţii. Este de menţionat că, la moment, raionul Cantemir deţine 5025 hectare de vii, inclusiv, 4840 hectare pe rod; 2491 hectare livezi pe rod. Soiurile de masă ocupă 1331 hectare, inclusiv1120 - pe rod; soiurile tehnice- 3721 hectare. Cît priveşte cerealierele din prima grupă, grîul de toamnă  însămînţat pe o suprafaţă de 7200 ha de rapiţă, orzul de toamnă pe 1940 ha şi cele 1500 ha de rapiţă se află într-o stare satisfăcătoare, iar specialiştii prognozează  să însămînţeze 2500 ha cu orz de primăvară, 510 ha- cu mazăre, precum şi cca 17 mii ha cu alte culturi, inclusiv, porumb, floarea-soarelui ş.a.

            În contiuarea seminarului, reprezentatul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare Vasile Băieşu, consultant, Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Struguri din RM, a detaliat unele aspecte ce ţin de modificarea şi completarea Legii Viei şi Vinului nr. 57 din 10.03.2006, vicedirectorul Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie, Ion Ciorna, a prezentat particularităţile tăierii butucilor viţei -de -vie în condiţiile a.c., iar Sergiu Tutovan, coordonator la şcoala Meşterului Viticultor s-a referit la protecţia viilor în condiţiile a.c.

             A urmat un schimb de opinii la temă, întrebări şi răspunsuri. Şeful Direcţiei agricol, Larisa Vîlcu, specialiştii în domeniu au adus la cunoştinţă informaţii utile privind asigurarea întreprinderilor Vitivinicole cu materiale conexe-tehnică, produse fitosanitare, fertilizanţi şi alţi factori ce determină rodnicia hectarului viticol. După care, participanţii la seminar s-au deplasat la plantaţiile viticole din GŢ „Berlinschi Vladimir" din comuna Antoneşti unde au demonstrat cum au însuşit şi aplică cunoştinţele teoretice privitor la curăţitul viţei-de-vie în condiţiile anului curent.




 



Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin