Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Fideli jurămîntului

Fideli jurămîntului imprimare

15.02.2013     1787 


Fideli jurămîntului 

            Acum  24 de ani, în 1989, trupele sovietice au  părăsit Afganistanul, punînd capăt unui lung, sîngeros  şi nedrept război departe de casa părintească. Din acel straşnic măcel nu s-au mai întors în satul natal, în casa dragă 6 tineri din raionul nostru: Vasile Todorov, Constantin Cojocaru, Vladimir Hariton, Nicolae Mocanu, Gheorghe David şi Leonid  Chihai, în memoria cărora, chiar în centrul oraşului Cantemir, se înalţă un modest monument.

            Cu ocazia împlinirii a 24  de ani de la acea dată tristă, lîngă acest simbol al devotamentului faţă de jurămîntul militar, au venit foştii luptători pentru a comemora, printr-un minut de reculegere, memoria celor căzuţi pe cîmpul de luptă. Vorbitorii, inclusiv, „afganezii", Ion Radu, Constantin Racoviţă, Ion Balţatu (preşedinte al organizaţiei raionale a veteranilor războiului din Afganistan), au menţionat că graţie eforturilor foştilor combatanţi, cu suportul financiar al autorităţilor publice, s-a reuşit a reconstrui basorelieful, pe care sunt încrustate numele militarilor. În faţa combatanţilor a rostit cuvinte de recunoştinţă  pentru eroismul de care au dat dovadă  în luptele din Afganistan, preşedintele raionului Andrei Malaşevschi.

            Foştii combatanţi, rudele celor căzuţi, au comemorat memoria eroilor, au depus flori vii lîngă piedestalul soclului de beton. 


 Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin