Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Cancerul poate fi prevenit şi tratat.

Cancerul poate fi prevenit şi tratat. imprimare

15.02.2013     1617 


Cancerul poate fi prevenit şi tratat.

            Anual, la începutul lunii februarie, este marcată Ziua Mondială de profilaxie  a cancerului, eveniment susţinut   de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii  (OMS)  în scopul combaterii maladiei şi promovării modurilor de abordare  globală a bolii.  Sloganul din acest an „Prevenirea cancerului  şi îmbunătăţirea calităţii vieţii  pacienţilor cu cancer!", vine să unească întreaga lume  în lupta contra acestei maladii, prin creşterea gradului de conştientizare , educarea populaţiei şi lupta pentru schimbare.

            În republica noastră cancerul se plasează pe locul  12 în structura maladiilor  înregistrate, ocupă locul 2 după numărul deceselor cauzate şi locul 3 după cauzele de invalidizare. Pe parcursul ultimilor ani, numărul de cazuri noi de tumori maligne  înregistrate este în creştere. În 2012, în raionul Cantemir , s-au înregistrat 131 de cazuri noi de cancer, mai cu seamă cancerul de piele, sîn, col uterin,.

             În fiecare an, 3.2 milioane de cetăţeni europeni sunt diagnosticaţi cu cancer. Se estimează că decesele provocate de cancer vor deveni principala cauză de deces în ţările industrializate, incidenţa şi prevalenţa acestei afecţiuni  fiind în creştere. Conform unui raport publicat recent la Institutul  Karolinska din Suedia, 1,2 milioane de decese au fost cauzate de cancer în Europa, în 2006. Este important să reţinem  că fiecare persoană, la depistarea  semnelor elementarea  de avertizare  încazul cancerului, trebuie să se adreseze, de urgenţă la medic. Aceste semne pot fi: răni, iritaţii, umflături, care nu se vindecă,   sîngerări  sau secreţii neobişnuite , îngroşări, umflături sau noduri în diverse părţi ale corpului, dificultăţi de înghiţire , indigestie, schimbări evidente în aspectul negeilor şi aluniţelor, tuse supărătoare, răguşeală persistentă, pierdere nemotivată în greutate.

Orice maladie este uşor şi ieftin de a o trata dacă pacientul se adresează  la medic la etapele iniţiale, atunci, cînd apar primele simptome !


Andrei Doina, şef secţia consultativă,

spitalul raional Cantemir.


 Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin