Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Ion Spînu: „Irigarea prin picurare- condiţie primordială pentru recolte înalte”

Ion Spînu: „Irigarea prin picurare- condiţie primordială pentru recolte înalte” imprimare

29.11.2012     1905 

 

Ion Spînu: „Irigarea prin picurare- condiţie primordială pentru recolte înalte"

         Anul  2012 a fost şi pentru colectivul cooperativei noastre unul destul de dificil. În pofida lipsei acute de precipitaţii de pe fiecare din cele 710 hectare de grîu am obţinut cîte 2,15 tone de boabe, orz de primăvară, care a ocupat 180 ha, cîte 1,5 tone/ha, cel de toamnă (110 ha)-numai cîte 0,7 tone, de pe fiecare din cele 196 ha. După cum se vede, seceta a afectat serios cerealierele din prima grupă, dar a avut consecinţe nefaste şi asupra culturilor agricole din a II- a grupă . Aici rezultatele sunt următoarele: floarea-soarelui (485ha)- 14 chintale/ha de pe suprafaţa de 303 ha. Dar , trebuie să spun că în toamna curentă, preţurile la culturile agricole au fost mai bune, decît  în anii precedenţi, ceea ce ne-a permis să realizăm anumite cantităţi  de producţie, pentru a acoperi barem cîtuşi de puţin cheltuielile. De venit nu mai vorbim, este bine că vom încheia anul financiar fără datorii.

            Din celelalte culturi aş menţiona rodnicia medie de 4 tone /ha de struguri (248 ha struguri pe rod), 8 tone de mere de pe cele 22 de ha de livadă intensivă tînără şi 6,5 tone/ha de piersici (24 ha). Aici aş remarca că pentru recolte bune, trebuie irigare bună.  În condiţiile cînd fostul sistem de irigare nu funcţionează, ne-am văzut nevoiţi să mergem pe o altă cale: acumulăm apă într-un rezervoar, de unde pompăm, prin furtun spre livada de mere. Efectul obţinut întrece aşteptările, de aceea, vom face tot posibilul pentru a extinde sistemul de irigare prin picurare.

            Plugarul, a fost şi rămîne optimist, nu disperă, este perseverent. Cu eforturi conjugate, comune, am pregătit şi însămînţat în termenii optimi 720 de ha de grîu de toamnă, 211 ha -cu orz de toamnă, care-s într-o stare satisfăcătoare, bună chiar aş spune. Sunt arate toate cele 3200 de ha pentru culturile de primăvară. Intrăm în iarnă pregătiţi  binişor, cu furaje depozitate pentru sectorul zoo, cu rezervele necesare pentru  buna activitate a întregului complex agricol al cooperativei.

 

 

 Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin