Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  SĂRBĂTOARE, DAR ŞI PIOASĂ ADUCERE AMINTE, HRAMUL SATULUI

SĂRBĂTOARE, DAR ŞI PIOASĂ ADUCERE AMINTE, HRAMUL SATULUI imprimare

11.06.2012     4180 

 

SĂRBĂTOARE, DAR ŞI PIOASĂ ADUCERE AMINTE, HRAMUL SATULUI

           Hramul satului Ciobalaccia, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, a fost o adevărată sărbătoare nu numai pentru locuitorii celor 3 sate din componenţa comunei-Ciobalaccia, Victorovca şi Flocoasa- dar şi pentru oaspeţii trăitorilor de aici, mulţi dintre ei sosiţi în mod special acasă pentru a se întâlni cu cei dragi, a-şi mai aminti de anii de copilărie, şcoală, adolescenţă, tinereţe şi muncă în comun întru prosperarea localităţii, a gospodăriei, a aduce o pioasă plecăciune de comemorare înaintaşilor. E ştiut că la Ciobalaccia, primăria, consiliul comunal activează în strânsă legătură cu cârmuirea cooperativei agricole de producţie  „Ciobalaccia", alţi agenţi economici, liceul teoretic „N.Mihai", instituţii, organizaţiile, diverse structuri din teritoriu, acest fapt fiind un factor benefic pentru soluţionarea problemelor comunităţii. Or, vine vorba, în unire lucrurile mici sporesc, iar când se acţionează ca în fabula lui Donici, şi lucrurile mari se ruinează.

 Sărbătoarea a demarat, tradiţional, cu slujba de la biserica cu Hramul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, oficiată cu dragoste şi har de către părintele Ion, parohul locaşului sfânt şi la care au luat parte şi conducătorii satului şi ai cooperativei, oaspeţi din alte localităţi. Primarul Sergiu Obreja, preşedintele CAP „Ciobalaccia", Ion Spânu, primarul de Cociulia, Vladimir Putregai s-au adresat cu cuvinte de felicitare către enoriaşi, toţi locuitorii comunei cu ocazia Hramului, sărbătorit în acest an în ziua de Duminica Mare.

  Activităţile au continuat pe terenul de sport al comunei, în centrul satului Ciobalaccia, special şi frumos amenajat în acest scop. Cu un cuvânt de felicitare către cei prezenţi la Sărbătoarea Hramului s-a adresat primarul comunei, Sergiu Obreja, care a menţionat necesitatea de a păstra, dezvolta şi promova tradiţiile, obiceiurile şi datinile populare ale trăitorilor acestor sate-moldoveni, bulgari, alte naţionalităţi, care muncesc şi vieţuiesc aici în pace şi înţelegere de ani buni. 

 Programul zilei a inclus diverse activităţi cultural-artistice şi sportive- competiţii sportive la fotbal, volei, lupta naţională trânta, evoluarea copiilor talentaţi, membrilor colectivelor folclorice „Cosaşii", „Opincuţa", „Izvorce", „Pe aripile vântului", care au prezentat originale şi captivante cântece şi dansuri, „Concursul Elenelor", alte concursuri, expoziţii ale meşterilor populari, dar şi tradiţionala horă, în iureşul căreia s-au prins şi mic şi mare. Cei mai ingenioşi, mai talentaţi, dar şi sătenii care poartă numele Constantin şi Elena s-au învrednicit de premii, cadouri, diplome de onoare din partea primăriei şi consiliului comunal.

  Ciobalaccienii au fost felicitaţi cu Sărbătoarea Hramului şi de către deputatul în Parlamentul RM, Ion Balan, preşedintele raionului, Ştefan Zaharia, consilieri raionali, care au făcut un cadou comunităţii cu această ocazie.

î Sărbătoarea care a fost susţinută de evoluarea artiştilor amatori, a continuat pînă seara târziu, căci în aceste sate se cântă şi se joacă cu mult foc. 

   În aceeaşi zi, dar cu ocazia Pogorârii Sfântului Duh, şi-au sărbătorit Hramul localităţii locuitorii comunei Ţiganca şi satului Porumbeşti.

                                                                                                                                                        Ion Domenco

 Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin