Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Mesajul preşedintelui raionului pentru sărbătoarea de 9 mai -ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei. 2012

Mesajul preşedintelui raionului pentru sărbătoarea de 9 mai -ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei. 2012 imprimare

08.05.2012     6578 


Mesajul preşedintelui raionului pentru sărbătoarea de 9 mai -ziua Victoriei  şi a comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei.

2012

 

 

Stimaţi Veterani!

Stimaţi Concetaţeni !

            Astazi este o zi semnificativă  în istoria omenirii, 9 mai - ziua Victoriei -şi a comemorării eroilor căzuţi pentru independenţa  Patriei.

Au trecut 67 de ani de cînd s-a terminat cel de-al doilea război mondial şi de cînd  cinstim cu toţii eroismul manifestat în luptă a celor care cu preţul vieţii, ne-au dăruit cele mai mari  valori ale vieţii - pacea şi libertatea.

Anii 1939-1945 au fost   ani de  durere şi lacrimi , tristeţe care a invadat popoarele lumii.

60 de  milioane de oameni din întreaga lume, aproape 3 % din populaţia globului,  au murit nevinovaţi, în condiţii inumane, oameni care au suferit dureri fizice, dar şi morale contrar voinţei lor.

Memoria acelei perioade dramatice este întipărită nu doar în paginile de istorie, ci si în soarta multor familii, în inimile buneilor şi străbuneilor  noştri, în sclipirile focului veşnic, dar şi în sufletele celor care înţeleg tragedia acelor vremuri. Pentru noi sunt importante nu doar memoria acelor ani, ci si lecţiile dure, scrise cu sînge pe care le-a oferit întregii omeniri cel de-al doilea Război Mondial.

Manifestăm profund respect  pentru eroismul buneilor şi a străbuneilor noştri, nu doar pentru cei căzuţi pe cîmpul de luptă, care au ţinut piept duşmanului , dar şi pentru cei  care au contribuit la făurirea  Victoriei comune în spatele frontului , care au reuşit să supravieţuiască în timpul de restrişte al ocupaţiei fasciste.

Ţara noastră a plătit  un preţ greu pentru realizarea Victoriei. Sacrificiul, durerea şi efortul au fost enorme. Circa 600 de mii de moldoveni au luptat în acest  război. Peste 70 de mii de soldaţi şi-au dat viaţa pentru eliberarea Moldovei. Nu este vorba de o simplă statistică, este vorba de zeci de mii de suflete , destine, planuri de viitor şi speranţe înăbuşite de negura războiului . Suntem  generaţia care trebuie să aplecăm fruntea în faţa sacrificiului  acestor oameni care au luptat pentru acest pămînt străbun, datorită lor, noi astăzi  existăm. În memoria lor, noi trebuie să evităm orice formă de discriminare , ură şi intoleranţă. Nimic nu poate fi mai sfînt decît pacea pe pămînt.Astăzi toată ţara comemorează ziua Victoriei.   Cu această ocazie aduc cele mai sincere felicitări  celor 28 de veterani ai celui de-al doilea război mondial   rămaşi în viaţă  în raion. E regretabil faptul că o dată cu trecerea anilor ramîn  tot mai puţini eroi ai neamului şi se cuvine ca astăzi , şi întotdeauna să le rostim numele cu mult respect.  1.Bondari Savelii,s.Baimaclia

2.Matchin Ilie, s.Cania

3.Postu Eremei , s.Capaclia

4.Baltă Haralampie, s.Capaclia

5.Cepeleagă Gheorghe,or.Cantemir

6.Liulichin Nicolae,or.Cantemir

7.Dreglea Ştefan,s.Vîlcele

8.Sanduleac Vasile,s.Chioselia

9.Glibiciuc Nicolae,s.Baimaclia

10.Obreja Gheorghe,s.Ciobalaccia

11.Olteanu Nicolae,s.Cîietu

12.Frîmu Spiridon,s.Cîşla

13.Prilipcean Ion,s.Coştangalia

14.Zlati Pantelei,s.Enichioi

15.Apostolachi Constantin,s.Goteşti

16.Luca Nicolae,s.Tartaul

17.Dima Mihail,s.Lărguţa

18.Baran Nicolai,s.Lingura

19.Enache Mihail,s.Pleşeni

20.Cristian Pavel,s.Şamalia

21.Lupaşcu Constantin,s.Tartaul

22.Mitrofan Mihail,s.Tartaul

23.Simion Ştefan,s.Tartaul

24.Botea Dumitru,s.Ţiganca

25.Miron Nicolae,s.Ghioltosu

26.Fornea Trifan ,s.Ţiganca

27.ChihaiAlexandru,s.Vişineşti

28.Bahnari Nicolae,s.Vişineşti


    Le dorim sănătate, putere  de muncă, odihnă şi satisfacţie de viaţă, bunul Dumnezeu să vă aibă  în paza lui.

   Este momentul să-mi exprim compătimirea pentru cei care au avut de suferit  . Mulţi dintre noi şi-au pierdut rudele, părinţii, bunicii, care îşi dorm somnul de veci pe pămînturi străine, în adîncul apelor , unii chiar fără morminte şi cruci la căpătîi, lăsînd în urmă  copii orfani şi soţii văduve ,durerea şi lacrimile celor dragi.

Pentru toţi   eroii care s-au pierdut din viaţă , au îndurat foamete, sete , frig, avem  aprinsă în sufletele noastre candela recunoştinţei . În memoria celor căzuţi, vă rog  să păstrăm  un minut de reculegere...

****

Vă mulţumesc!


         Mă închin în faţa eroismului şi sacrificiului de sine al învingătorilor , al veteranilor noştri, a celor care ne-au creat condiţiile să ne naştem şi să trăim. Mă închin memoriei miilor  de oameni căzuţi  pentru apărarea pămîntului natal. Datoria noastră este să cinstim neîncetat  memoria lor şi să o cultivăm generaţiei în creştere. Atît timp cît vor exista  adevărate valori  şi vor trăi oameni care să lupte pentru promovarea acestor valori ,măreţia acelui eveniment din  9 mai 1945  va dăinui nestingherit .Vă mulţumesc pentru atenţie !


Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin