Prima / Informaţii utile / Noutăţi  /  Miting comemorare eroii cazuti in Afganistan

Miting comemorare eroii cazuti in Afganistan imprimare

18.02.2021     45 

 

COMEMORAREA VETERANILOR RĂZBOIULUI DIN AFGANISTAN

 La 15 februarie 2021 s-au împlinit 32 ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan, o zi de comemorare a tragicului eveniment care a lăsat o amprentă și în istoria țării noastre, s-a răsfrânt dureros asupra destinului multor familii din raionul Cantemir. La acel război sângeros au participat și cca 186 tineri cantemireni, șase dintre care, cu regret, au căzut pe câmpul de luptă: Constantin Cojocaru, Chioselia, Vladimir Hariton, Tătărășeni, Nicolae Mocanu, Constantinești, Vasile Todorov, Stoianovca, Leonid Chihai, Bobocica, Gheorghe David, Gotești.

 Cu această ocazie, la complexul memorial din Cantemir a avut lod un miting de comemorare, la care au participat veterani ai acelui război, reprezentanți ai administrației locale. Evenimentul a demarat cu o slujbă de pomenire oficiată de parohul bisericii din Cantemir, Teodor Vasilache, care a subliniat importanța unității naționale și creștin-ortodoxe, care trebuie să fie o stavilă în extinderea manifestărilor extremiste islamiste, contracararea terorismului la nivel global.

 În fața asistenței, printre care-mama și două surori ale lui Gheorghe David din Gotești-a venit cu un emoționant mesaj Constantin Racoviță, vicepreședinte al organizației raionale a veteranilor războiului din Afganistan, care a făcut apel la unitate, susținerea familiilor și rudelor celor căzuți pe câmpul de luptă.

 Cu un cuvânt de comemorare s-a adresat președintele raionului, Anatoli Ichim, care a șinut să evidențieze că “este de datoria noastră, a tuturor, să păstrăm neîntinate faptele eroice ale conaţionalilor noştri care au decedat în Afganistan. În fiecare an, venim încoace pentru a-i comemora pe soldaţii care și-au pierdut viața în sângerosul război, dar și pentru a le prezenta onorul celor care au rămas în viață şi a-i cinsti pe veteranii acelui război, dând dovadă de curaj şi devotament şi onorându-și cu cinste și demnitate obligaţiile faţă de jurământul militar. Acest lucru trebuie să-l repetăm, de fiecare data, celor care vin după noi, să-l spunem elevilor, tinerilor recruți, cultivându-le, astfel, sentimentul patriotismului, al dragostei de patrie, al amintirii celor cărora le datorăm seninul zilelor de azi”.

 Tot dumnealui a înmânat Diplome de recunoștință unui grup de veterani, după care a urmat depunerea de flori la monument.

 Ziua comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan(1979 -1989), e marcată pe 15 februarie, când a fost încheiat procesul de retragere a trupelor sovietice din Afganistan(15 mai 1988-15 februarie 1989). Acel război a durat aproape 10 ani-din 1979 şi până în 1989- în urma operaţiunilor militare fiind ucişi peste 15.000 de militari sovietici. Au participat și cca 12.500 de moldoveni, 301 dintre care şi-au pierdut viaţa, cinci au dispărut fără veste, iar alţii 600 au fost răniţi. Pentru eroismul şi bărbăţia manifestată în luptă au fost decoraţi cu distincţii de stat 1.694 de militari moldoveni, inclusiv, pământenii noștri care au dat dovadă de eroism și sacrificiu în luptă cu dușmanul.   Text și imagini: Ion Domenco

 Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin